Традиционални успон на Радан планину - „ПУТЕМ ЗМАЈА“ - ПЕК Гора

Традиционални успон на Радан планину – „ПУТЕМ ЗМАЈА“

0

 Субота, 28. Јули 2018. Године! 

 • Успон на врхове Радан планине,
 • Обилазак археолошког налазишта Царичин град,
 • Предавање о историји раданског подручја.

Поштовани чланови Планинарскo – еколошког клуба „Гора“:

Планинарско-бициклистички клуб „Змај са Радана“ из Бојника, уз подршку општине Бојник, у оквиру културно-туристичке манифестације „Бојничко лето“, у суботу, 28. јула 2018. године, организује Традиционалну акцију Планинарског савеза Србије – Пети традиционални успон на планину Радан под називом „Путем Змаја“

У покретању ове акције учествовали су и учествују и чланови и водичи Планинарског друштва „Преслап“ Ниш.

Акција је посвећена сећању на Ивана Косанчића, једног од највећих српских јунака, косаничком војводи и господару Радан планине, члану витешког реда „Змаја“, најбољем мачеваоцу у служби кнеза Лазара. Слоган акције је „Путем Змаја“, јер се акција на Радан планини одвија стазама којима је некада давно пролазио Иван Косанчић. Надимак Ивана Косанчића био је „Змај од Радана“, па по њему Планинарско-бициклистички клуб из Бојника и носи назив.

Планинарско – еколошки клуб „Гора“ се планом акција за 2018. годину придружује овој акцији!

Планина Радан простире се на југу Србије, између области Топлица и Пуста река. Окружена је планинама Соколовицом, Арбанашком планином, Пасјачом, Видојевицом и Гољаком. Границе Радана су реке Топлица на северу и Јабланица на југу. Радан је углавном обрастао столетном листопадном шумом, на појединим деловима има и четинара, а и пашњака. Највиши врх Радана је Шопот, са висином од 1409 м, поред њега ту су још Свети Петар 1148 м, Камен 1050 м и Соколов вис 1370 м. Планина Радан спада у три најшумовитије планине на читавом Балканском полуострву, уз планине Јастребац и Озрен (изнад Сокобање). У самом врху је и по разноликости биљног света.

Ове године ПБК „Змај са Радана“ организује успон на Свети Петар 1148 м. и Камен 1050 м. који се иначе налазе на грбу клуба. Због благог терена и не превелике висинске разлике од око 520 м, стаза и врхови доступни су планинарима и излетницима свих узраста и свих нивоа планинарског искуства. Место окупљања и поласка је село Боринце (616 м надморске висине) у подножју планине Радан, удаљено 17 км. од Бојника. Асфалтни пут до села Боринца је видно обележен и потпуно је проходан за сва возила (и аутобусе).

Висинска разлика која се прелази је 532 метра и спада у средње тешке стазе. Почетак и завршетак стазе је у селу Боринцу, укупна дужина стазе је 11 км и прелази се за око 5 сати. На врху Свети Петар налази се црква посвећена Светом Петру и Павлу. Врх Свети Петар је шумовит и на њему је у летње време температура нижа за 15-так степени у односу на температуру у подножју планине. Оближњи врх, Камен, на који се такође пењемо, један је од најлепших видиковаца у Србији. Са њега можемо видети област Пусту реку, Лесковачку котлину, Косово и Метохију, све до Косова Поља, део Топлице, Копаоник… Воде има у селу Боринце.

По завршетку званичног дела планинарске акције, планирано је да из Боринаца одемо до археолошког локалитета Царичин град (Јустинијана Прима), где ћемо обићи некадашњи град великог цара Јустинијана. Почасни члан ПД „Преслап“ Ниш, историчар и археолог Владан Стојиљковић, одржаће предавање о историји раданског подручја, са посебним освртом на античко доба и каснији период владавине ромејског цара Јустинијана Првог.

ПЛАН И ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:

 • 05:30 Полазак из центра Крагујевца „Код Крста“,
 • 08:30 – Долазак у село Боринце, пријављивање организаторима,
 • 09:00 – Отварање акције и полазак на стазу,

Стаза води поред боринске цркве и већим делом је кроз шуму. Водиче на стази обезбеђује Планинарско-бициклистички клуб „Змај са Радана“. Домаћини обезбеђују и медицинску екипу.

На стази ће као и претходних година бити изненађења 🙂

 • 11:30 – Излазак на врх Свети Петар, пауза на врху,
 • 12:30 – Излазак на врх Камен, уживање у погледу са врха,

 • 13:00 – 15:00 – Силазак са Камена до Боринца,
 • 15:00 – 17:00 – Ручак, подела захвалница, дружење,

Ручак је бесплатан (понети прибор за јело и порције)

 • 17:00 – полазак из Боринаца ка археолошком налазишту Царичин град,
 • 17:30 – 18:45 – обилазак Царичиног града.

На простору Царичиног града следи предавање Владана Стојиљковића о историји раданског подручја и археолошким налазиштима на подручју југа Србије.

Улаз у археолошко налазиште Царичин град се не наплаћује!

 • 18:45 – полазак за Крагујевац,
 • 22:30 – долазак у Крагујевац.

Обавезна опрема:

 • планинарске ципеле
 • штапови за ходање
 • заштита од сунца (шешир, крема за сунчање, наочаре..),
 • кише (горотекс јакна или кабаница…)
 • ветра (ветровка…),
 • Резервна гардероба

Документа:

• Лична карта и здравствена књижица ,
• Планинарска картица са плаћеном чланарином за 2018. г.

Исхрана:

Доручак и евентуална вечера из ранца. Ручак дели организатор.

Трошкови:

Трокови зависе од броја пријављених учесника и накнадно ће бити саопштени.

Пријаве:

 • На састанцима клуба или код организатора акције.

Организатор и водич: Жарко Продановић, телефон: 064/684-68-79.

 • Рок за пријаве и отказивање: 25.07.2018. г.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

Фејсбук страница Планинарско – екололшког клуба „Гора“,
Интернет страница Планинарско – еколошког клуба „Гора“,
Код организатора – вође акције Жарка Продановића на телефон 064/684-68-79.

Предност пријаве за акцију имају планинари ПЕК „Гора“, затим планинари других планинарских клубова и друштава.

Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену, или  плаћају пун износ појединачне цене.

Сви учесници су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора.

За учешће на акцији потребно је имати оверену здравствену књижицу, планинарску картицу са плаћеном чланарином за 2018. годину и  лична документа – личну карту или пасош.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2018. годину, што потврђују планинарском, чланском картицом приликом пријаве.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназијиЗа сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати на планинарским акцијама?

 

Share.

Leave A Reply