Дан пешачења у Србији 2018 - ПЕК Гора

Дан пешачења у Србији 2018

0

Дан пешачења у Србији је спортско рекреативна манифестација коју 15.09.2018. године организују планинарски клубови у Србији под покровитељством Планинарског савеза Србије и институција Републике Србије. Циљ манифестације је подстицање здравих животних навика, указивање на значај кретања за унапређења здравља и радне способности, социјализација и развој туристичких потенцијала кроз уређење и експлоатацију уређених пешачких путева у Србији.

Крагујевачки планинарски клубови ПЕК „Гора“ и ПД „Жежељ“, заједнички ће и ове године обележити овај дан организовањем шетње од Великог Парка до језера у Шумарицама, где ће деци до 14 година, која буду учествовала у шетњи, бити омогућено промотивно коришћење „Авантура парка“.

Програм активности:

Крагујевац субота, 15.09.2018. г.

09:00 – 09:30 Окупљање учесника код фонтане у Великом парку,
09:30 – 12:00 Отварање акције и полазак на стазу. Пешачиће се од Великог парка, кроз Шумарице до Језера. Колону ће предводити водичи крагујевачких планинарских клубова.
12:00 – 15:00 Долазак учесника на језеро и промотивне активности за најмлађе у „Авантура парку“.

Пешачење је активност која се због цивилизацијских токова све мање упражњава на радном месту и свакодневном животу те је стога потребно указивати на његов значај и лековита својства по опште здравствено стање сваког појединца. Кретање кроз природу у групи, у пару или појединачно активност је која не захтева компликовану опрему, може се упражњавати у непосредној околини свих насеља у Србији и није ограничена на део популације. Пешачењем се можемо бавити сви, од раног детињства до дубоке старости. Пешачење је активност која је у експанзији, заједно са бројем поклоницима пешачења у Европи расте и број обележених и уређених пешачких путева. Од 12 пешачких путева који се протежу преко европског континента преко наше земље прлазе два: Е4 и Е7.

Позивамо ђаке и њихове наставнике да се придруже колони планинара који ће 15.09.2018. у преподневним сатима пешачити непосредном околином наших насеља. Програм пешачке туре биће посебно сачињен и достављен школама.

Овогодишњи Дан пешачења у Србији подржали су:

Пријатељи манифестације у Крагујевцу:

  • СЦ Парк
Share.

Leave A Reply