МОКРА ГОРА – СЕВЕР КОСОВА И МЕТОХИЈЕ - ПЕК Гора

МОКРА ГОРА – СЕВЕР КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

0

Поштовани планинари!

Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац вас за викенд, 25 – 26. августа 2018. године, води на Мокру Гору, планину на северу Косова и Метохије.

Планина Мокра Гора се налази на југозападу Србије, између реке Ибра и Белог Дрима и захвата огорман простор на тромеђи општина Исток, Тутин и Зубин Поток, а највећим делом припада Зубином Потоку. Назив „мокра“ носи с` правом, јер је њена широка и пространа висораван препуна малих језера и мочвара. Уз саму планину се пружа и језеро Газиводе, које је настало преграђивањем реке Ибар. Због изузетне флоре и фауне, природе и природних потенцијала, Јован Цвијић је Мокру Гору назвао „Лепотицом Балкана“, јер само још на овој планини опстају молика (петоиглични бор), ретке врсте дивљих свиња, медведи, срндаћи.

Планином доминирају природно језеро, извор Савине воде, врхови: Берим (1731м)и Радопоље (1751 м), на подручју општине Зубин Поток, док су највиши врхови овог масива Жљеб (2532 м), Поглед (2155 м), те Белег (2151 м), преко ког се пружа граница са Црном Гором.

ПЛАН АКЦИЈЕ:

25.08.2018 (субота) – Успон уз стене Берима челичним путем

06.00 – Полазак из Крагујевца (од Крста),
Релација: Крагујевац – Краљево – Рашка – Нови Пазар – Рибариће – Газиводе – Чечево – Превија
11.00 – Излазак на стазу ка стенама Берима,
12.00 – Успон уз стене Берима челичним путем,
16.00 – Повратак на Превију,
16.00 – 19.00  – Стаза  – Гребеном Роглића брда до Резалске главе са погледима на језеро Газиводе,
20.00 – Долазак у Зубин Поток у објекат смештаја – слободне активности.

Поглед на језеро Газиводе и Рогозну са Резалске главе
(Фото: Жарко Продановић)

Via Ferrata у буквалном преводу значи „Гвоздени пут“. Настале су у првом светском рату у Италији на Доломитима, када су војници ради лакшег приступа положајима са клиновима и металним сајлама осигуравали прилазне путеве. Тај термин се одомаћио у читавом свету за све фиксиране смерове на овај начин. У другој половини двадесетог века у Доломитима је постављено много нових via ferrata и углавном су добијале имена по познатим водичима из тих крајева. Данас су оне изазов многим планинарима и представљају најбезбеднији начин да дођете до своје порције адреналина.

Свака ferrata има своју оцену тежине која степенује техничку тежину пењања а са друге стране озбиљност и напор приликом успона. За техничку тежину имамо оцене од 1 до 5 , а за озбиљност и напор оцене су од А до Ц. Тако да имате најлакшу ferratu 1А  а најтежа би била 5Ц.

Outdoor In тим, који се бави развојем туризма у Ибарском Колашину, je додао још један бренд – via ferratu уз стене Берима једног од највиших врхова на косовском делу Мокре Горе.

Via Ferrata – Via Ferrata – Берим
(Фото: Жарко Продановић)

Стене Берима састоје се од низа кречњачких шиљака који штрче ка небу, надовезују се и нижу један за другим и издижу изнад долине Чечевске реке, која извире ту у њиховом подножју, из три јака врела. Од подножја тих стена до самог врха има око 500 метара. Уз те стене је постављена via ferrata са висинском разликом од око 300 метара. Ових дана настављени су радови на изградњи челичног пута до самог врха Берима. Представници Outdoor In кажу да ћемо у наставку пута ка врху Берима имати прилику да на два места прођемо са једног шиљка на други преко металних висећих мостова, а на десетак места ће на стенама Берима бити уграђене алуминијумске типизиране клупе, на којима ће планинари моћи да одмарају и уживају у јединственим погледима који се пружају са беримских стена.

26.08.2018. (недеља)  

Планинарска стаза  – Превој превија (1300 мнв) – Берим (1731   мнв) – манастир Црна Река (900 мнв)

06.00 – Полазак из Зубиног Потока,
07.00 – Излазак на стазу  – село Коваче (700 мнв), или превој Превија (1300 мнв),
Стартна позиција зависи од стања пута који из Ковача излази на Превију.
12.00 – излазак на Берим
17.00 – Долазак у Манастир Црна река
18.00 – Полазак за Крагујевац
22.00 – Долазак у Крагујевац

Стаза Коваче – Берим – Црна Река: Дужина 24 км, успон 1270, спуст 1230 метара
Стаза – Превија – Берим – Манастир Црна река, 20 км, успон 670, спуст 1230 метара

Дана 26.08.2018 године, у 07.00 сати се излази на стазу, која од Ковача (700 мнв), на обали језера Газиводе, у близини бране, води уз Чечевску реку ка селу Чечево, преко, до седла Превија (1297 мнв), у подножју Берима. Са Превије се пружа прелеп поглед на гребен косовског дела Мокре Горе, који се пружа правцем исток – запад, а којим ћемо се кретати у спусту ка манастиру Црна Река.

Гребен Мокре Горе (Берим) посматран са стазе у успону.
(Фото: Жарко Продановић) 

Такође, са овог дела стазе се пружају погледи у правцу севера, ка Рогозни и Копаонику, као и на долину села Брњак, у ком је, након смрти свог супруга Уроша I Немањића, у свом двору на обали Ибра више од 30 година столовала краљица Јелена Анжујска.

Са Превије. Поглед на Рогозну (Црни врх 1479 мнв)
(Фото: Жарко Продановић)

Са Превије стаза нас оштрим успоном, у правцу југа, потезом званим Криви пут, води до Берима (1731 мнв), једног од највиших врхова косовског дела Мокре Горе, до ког ћемо прећи стазу нешто дужу од 8 км.

Са Берима се, при повољним временским условима, пружа предиван поглед у правцу севера, на планину Рогозна са њеним Црним врхом (1479 мнв). На обронке и врхове Голије и Радочела… На делове Јужног Копаоника (Шаторица и Оштро копље), као и Равног Копаоника –  Панчићев врх (2017мнв). Ближе нама пружа се поглед на долину Ибра, а у правцу истока поглед на митровачку и звечанску котлину, као и делове планине Чичавица, лево од Косовске висоравни.

Врхови Равног и Јужног Копаоника са Берима
(Фото: Жарко Продановић) 

Са Берима стаза нас преко мокрогорске висоравни води до извора Савина вода где ћемо се опскрбити свежом хладном и питком водом. Планинарење настављамо гребеном Мокре горе у правцу запада преко и покрај врхова Поповића брдо, Сач, Црни Крш, Борје, Каменито брдо, Камлик, константним благим спустом, све до манастира Црна Река, који је лоциран у клисури истоимене реке на надморској висини од око 900 метара. Све време док се крећемо овим гребеном имамо визуелни контакт са свим планинским масивима на северу: Копаоником, Голијом, Радочелом, Чемерном. При крају, непосредно пре оштрог спуста ка Црној Реци указаће нам се видици у правцу југозапада ка мокрогорском врху Поглед (2154 мнв) и црногорским планинама Хајла, Жљеб и друге.

Детаљ са стазе у спусту ка манастиру Црна Река
(Фото: Жарко Продановић)

 Манастир Црна река
(Фото: Жарко Продановић)

Планирана стаза завршава се испод манастира Црна Река у селу Рибариће, где од Ибра настаје језеро, на надморској висини од око 700 метара (надморска висина пуног капацитета језера је 694 м).

Поглед на долину Ибра и село Рибариће и место где се Ибар улива у вештачко језеро Газиводе.(Фото: Жарко Продановић)

Стаза је дужине око 24 километара са укупним успоном од око 1274 и спустом од око 1238 метара. Проценује се да ће се стаза прећи за око 9 сати умереног хода са паузама за одмор, уживање и фотографисање. Међутим, зависно од стања пута који из Ковача води до Превије, постоји могућност да се на стазу крене са Превије, чиме би смо скратили стазу за 4 километра и укупан успон за читавих 600 метара.

На Мокрој Гори стаза при успону и силаску води стрмим странама, па је неопходно  да су сви учесници кондиционо спремни за такве услове, са добром планинарском обућом, која ће омогућити безбедан успон и силазак. Остала опрема треба да буде усклађена са временским приликама и омогући слојевито облачење. Обавезни су кишна кабаница и батеријске лампе. Штапови за ходање у значајној мери могу олакшати успон и омогућити безбеднији силазак низ стазу.

Цене:

  • Ангажовање водича на виа ферати са комплетном опремом за сваког планинара (заштитна кацига и појас са карабињерима за навез за сајлу) износи 20 евра,
  • Преноћиште у Сортско – рекреативном центру Зубин Поток 500 динара,
  • Информације везане за врсту и цену превоза ће бити познате након састанка у Клубу и након формирања коначне листе планинара који ће ићи на ову акцију. (ако се ангажује мини бус са 20 седишта, оријентационо ће превоз износити око 1500 динара)

Процена је да ће ова акција по особи коштати до 4.500,00 динара (виа ферата, преноћиште, превоз).

Храна је из ранца. На стази има извора пијаће воде, али је потребно имати у ранцу довољне количине воде за пиће.

У Зубином Потоку постоји ресторан у коме се може вечерати по врло повољној цени (комплет кувано јело са салатом и хлебом, зависно од врсте јела износи од 150 – 200 динара .

У акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2018. годину, што потврђују планинарском чланском картицом приликом пријаве.

Сви учесници акције са собом обавезно треба да имају важећа лична документа – личну карту, оверену здравствену књижицу и чланску картицу ПСС.

Учешће на акцији се пријављује на састанку клуба (средом, од 20:00 сати, у учионици Прве крагујевачке гимназије), или код организатора акције.

Предност пријаве за акцију имају планинари ПЕК „Гора“, затим планинари других планинарских клубова и друштава.

Ко откаже учешће после наведеног рока, дужан је да сам пронађе замену. Супротно томе  плаћа пун износ појединачне цене превоза.

Рок за пријаве и отказивање: 22.08.2018. године

Сви учесници су дужни да потпишу изјаву о одрицању од покретања поступка о утврђивању одговорности, коју ће добити од организатора.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену. Водич има право одбије пријву за акцију оном планинару за ког процени да тај планинар није физички спреман, или није прописно опремљен за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати одреби које прописују  „Правилник о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС и “Правила понашања планинара”. Такође, сваки учесник је дужан да поштује усмена упутства организатора и водича на акцији.

У акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су извршила лекарски преглед, потписала приступницу, попунила евиденциони лист и потписала изјаву о одустајању од покретања поступка о утврђивању одговорности, у којој стоји и напомена да у акцији учествују на сопстевну одговорност). Образац изјаве учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист попуњавају код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназији. 

         Водите рачуна о сопственој и безбедности других,

         Молимо вас да водите рачуна о свом здравственом стању и реалним   опасностима на стази (топлотни удар,ујед змије, угануће или ишчашење  зглобова),

         Физички неприпремљени не полазите на акцију,

–           Сви планинари у акцији учествују на сопствену одговорност.

Организатор акције и водич на стази Жарко Продановић. (064/6846879)

Share.

Leave A Reply