Гледићке планине – „Три јубилеја“ - ПЕК Гора

Гледићке планине – „Три јубилеја“

0

Дана 05.08.2018. године ПД „Каменац“ Гружа, организацијом планинарске акције на простору Гледићких планина на стази манастир Каленић – манастир Каменац, обележава три јубилеја: 40 година постојања клуба, 600 година трајања манастира Каленић и 200 година рада основне школе у селу Каменац

Гледићке планине

ПЕК „Гора“ Крагујевац је ову акцију увео у план акција за 2018. годину.
ПЛАН АКЦИЈЕ:

Дужа стаза

06:30 – полазак из Груже,
07:00 – полазак из Крагујевца – Аутобуско стајалиште иза хотела „Крагујевац“, улица Лепенички булевар. Наставак путовања према манастиру Каленић.
08:30 – долазак у манастир Каленић
09:00 – отварање акције и полазак на стазу.

Стаза води од манастира Каленић, преко Јасеновите главе, Шиљате стене до цркве у Бајчетини. Из Бајчетине се стаза спушта према манастиру Каменац, где је крајња тачка акције.

Дужина стазе 28 км.
Време предвиђено за прелазак стазе 8 сати хода.

Краћа стаза

Након поласка планинара на дужу стазу, планинари који се одлуче за краћу стазу остају у манастиру Каленић до 11:00 сати, када настављају пут аутобусом до цркве у Бајчетини. Из Бајчетине почиње краћа стаза, која спустом води до манастира Каменац.

Стаза је дужине 8км.

17:00 – долазак у манастир Каменац! Ручак, подела захвалница и дружење планинара, 18:00 – затварање акције и полазак за Крагујевац.

Организатор обезбеђује превоз и ручак по цени од 600 динара.

У акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2018. годину, што потврђују планинарском чланском картицом приликом пријаве.

Сви учесници акције са собом обавезно треба да имају важећа лична документа – личну карту, оверену здравствену књижицу и чланску картицу ПСС.

Учешће на акцији се пријављује на састанку клуба (средом, од 20:00 сати, у учионици Прве крагујевачке гимназије), или код организатора акције.

Ко откаже учешће после наведеног рока, дужан је да сам пронађе замену. Супротно томе  плаћа пун износ појединачне цене превоза.

Рок за пријаве и отказивање: 01.08.2018. године

Сви учесници су дужни да потпишу изјаву о одрицању од покретања поступка о утврђивању одговорности, коју ће добити од организатора.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену. Водич има право одбије пријву за акцију ономпланинару за ког процени да тај планинар није физички спреман, или није прописно опремљен за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати одреби које прописују  „Правилник о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС и “Правила понашања планинара”Такође, сваки учесник је дужан да поштује усмена упутства организатора и водича на акцији.

У акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су извршила лекарски преглед, потписала приступницу, попунила евиденциони лист и потписала изјаву о одустајању од покретања поступка о утврђивању одговорности, у којој стоји и напомена да у акцији учествују на сопстевну одговорност). Образац изјаве учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист попуњавају код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК „Гора“, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназији.

–         Водите рачуна о сопственој и безбедности других,
–         Молимо вас да водите рачуна о свом здравственом стању и реалним   опасностима на стази (топлотни удар,ујед змије, угануће или ишчашење  зглобова),
–         Физички неприпремљени не полазите на акцију,
–         Сви планинари у акцији учествују на сопствену одговорност.

Организатор акције и водич на стази Жарко Продановић. (064/6846879)

Share.

Leave A Reply