Козара и Плитвице - ПЕК Гора

Козара и Плитвице

0

Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац 25. и 26. августа 2018. године, организује акцију Козара и Плитвице.

Козара је својеврсна ваздушна бања, јединствена по брзини регенерације црвених крвних зрнаца. Ово је место где можете дишући пуним плућима уживати у прелепим амбијентима козарачких шума, бавећи се разним активностима. Планина Козара налази се у северозападном делу Босне и Херцеговине. То је ниска, острвска планина смештена између Панонске низије на северу и Динарида на југу, те омеђена рекама Савом, Уном, Врбасом и Саном.
Иако висина њених врхова не прелази 1000 м. н. в., Козара својом висином, пространством и лепотом доминира овим дијелом БиХ.
У народу је позната као „Крајишка љепотица“ захваљујући својим густим комплексима листопадних и четинарских шума, пропланцима, бистрим потоцима те богатству флоре и фауне.

Планинарење, бициклизам, спортско пењање и скијање чине боравак на Козари потпуним. Обележене пешачке стазе пружају изврсну прилику да упознате ову планину, уживате у њеним сликовитим пејзажима, а истовремено побољшате своју психофизичку кондицију.
У циљу очувања и заштите културно-историјских и природних вредности, централни део планине Козаре, површине 3.907,54 ха, проглашен је националним парком 1967. године.

Средишњим делом Националног парка „Козара“ доминира плато Мраковице (806 м. н. в.) на којем се, због његових урбаних садржаја, често одржавају културне манифестације и окупља велики број посетилаца националног парка.

Плитвичка језера су национални парк у Хрватској, у области Лика, између планинских масива Мале Капеле и Личке Пљешивице. У административном погледу, мањи део парка је део општина Слуња, Оточца и Огулина, али већи део је под администрацијом Коренице. Регион је проглашен националним парком 1949. године. Река Корана је формирала 20 језера између којих има много предивних водопада и слапова.

Плитвичка језера су јединствени феномен хидрографије. Вода у језерима углавном долази из Црне ријеке, Бијеле ријеке и потока Љесковац који се уливају у Прошћанско језеро. Прошћанско језеро је на надморској висини од 636 метара.
Карактеристичне боје језера, од смарагдне зелене до тиркизне, чине лепоту и атрактивност језера потпуним.
Плитвице су на листи УНЕСКО светског наслеђа још од давне 1979. године.

План акције:

Полазак  из Крагујевца са трга „Код Крста” у петак 24.08 у поноћ
  • 25.08. стижемо на Козару и смештамо се у дом. После краћег одмора, полазак на стазу дужине 18км, на којој ћемо обићи разне знаменитости и културно-историјске споменике овог парка.
  • 26.08. у раним јутарњим часовима крећемо за Плитвице. После обиласка Плитвичких језера, крећемо назад за Крагујевац.
  • После ноћне вожње, у Крагујевац стижемо у понедељак у раним јутарњим часовима.

Непоходна опрема:

  • планинарске ципеле,
  • заштита од ветра, сунца и кише, камашне и капа,
  • планинарски штапови,
  • гардероба за три дана,
  • чеона лампа са резервним батеријама
Храна и вода: из ранца, за целодневни боравак у природи.

Пријаве за акцију:

Уз уплату аконтације од 30е, најкасније до среде, 22.08.2018, на састанцима клуба, или до попуне места у превозу.

Рок за отказивање учешћа 22.08.2018. године. Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену за учешће, или им се неће вратити уплаћена аконтација.

Трошкови превоза:

Правоз, смештај и улазнице у Националне паркове 60е.

Цена је формирана за групу од 20 планинара. Уколико се мање или више људи пријави цена ће се накнадно формирати.

Сви учесници акције су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције.

Организатор акције: Никола Косановић МБ 586  тел. 064/39-66-780

Предност пријаве за акцију имају планинари ПЕК „Гора“, затим планинари других планинарских клубова и друштава.

За учешће на акцији потребно је имати оверену здравствену картицу, планинарску чланску картицу са плаћеном чланарином за 2018. годину и  лична документа – личну карту и пасош.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2018. годину, што потврђују планинарском, чланском картицом приликом пријаве.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназијиЗа сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати на планинарским акцијама?

Share.

Leave A Reply