Пасарело од Дивљана - ПЕК Гора

Пасарело од Дивљана

0

02.09.2018. организујемо посету Сувој планини од села Дивљана
Често се Сува планина посећује од стране Нишке бање и Горње Студене или од Дивне Горице, тако запостављајући један од најлепших панорамских погледа на цели гребен Суве планине – Пасарело.
Са Пасарела, по многима најлепши део Суве планине, се пружа неставаран поглед на комплетан гребен Суве планине и врхове у северном (Дивна Горица 1389 мнв, Рженац 1465 мнв и Смрдан 1487 мнв) и северозападном (Мосор 985 мнв, Соколов камен 1523 мнв, Трем 1812 мнв и Ђорђина чука 1735 мнв) краку.
Сви врхови и облик Суве планине подсећају на облик потковице,а ми ћемо посетити тај врх „потковице“ – по имену Пасарело 1522 мнв.
Пасарело у преводу значи прелаз/пролаз.

Старт акције је у селу Дивљана где прелазимо Коритничку реку и пратимо ободе Големе рудине (543 мнв) крећући се ка цркви Св.Димитрија која се налази на ободу Вртопа (589 мнв), црква се налази на 1,5 км од почетка стазе. Даље путем тзв.немачким путем се крећемо око Вртопа (4-ти км стазе) узбрдо ка Багандијском лазу (905) и коти 1057. После коте 1057 са леве стране нам остаје Гавран (1366 мнв) и на око 9 километара од старта долазимо на Мало Коњско.
На 1,5 км од М.Коњског се налази Данетов планинарски дом (у изградњи), а неких 800 метара даље од њега Смрдан (1487 мнв). По посети врху следи сликање, дужа пауза за јело, пресвлачење и повратак у село Дивљане.
Стаза има константан успон у дужини од 11 км (од Дивљана до Смрдана), а од врха до села Дивљана је у константној низбрдици.

План акције:
05:00 сати  – Полазак из Крагујевца, од „Крста“ ка Белој Паланци
09:00 сати  – Долазак до Дивљана, припреме и излазак на стазу
17:00 сати  – Очекивано време повратка на полазну тачку
Повратак у Крагујевац у вечерњим сатима

Карактеристике стазе:
Кружна стаза
Дужина стазе: око 22км
Висинска разлика : +-1259 метара

Потребна опрема:
Планинарске ципеле, камашне, заштита од Сунца, ветра, падавина. Гардероба прилагођена летњим условима, као и резервна гардероба – пресвлака.
Обавезно је са собом имати важећу личну карту, здравствену књижицу и планинарску књижицу.

Исхрана: 
Из ранца. Обавезно понети барем 2 л воде са собом. Воде на стази има.

Пријаве за акцију се могу извршити све до среде 29.08.2018. на редовном састанку клуба или на број телефона: 060/314 91 90 Стеван Јевтић. Уз пријаву је обавезна аконтација у износу од 1000 дин, која се у случају отказивања учешћа не враћа.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2017/2018. годину.

Сви учесници акције су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2017/2018. годину, што потврђују планинарском, чланском књижицом приликом пријаве и уплате аконтације.

Ко може и под којим условима учествовати на планинарским акцијама?

Организатор и водич на стази: Стеван Јевтић планинарски водич III категорије мб 612

Share.

Leave A Reply