Стазама Српске војске у великом рату – Котленик - ПЕК Гора

Стазама Српске војске у великом рату – Котленик

0
Лево: Котленик са околним селима - Google Earth Десно: Котленик у јесен

Лево: Котленик са околним селима – Google Earth. Десно: Котленик у јесен

Планина Котленик лежи између долине Западне Мораве и Груже. Са падинама планине Јешевац повезана је преко ниског седла код Бумбаревог брда.

На темену Котленика, издуженог углавном од југа ка северу ређају се врхови: Чемерница (487), Борча (508), Краљица (578), Шиљата коса (590), Клупе (549), В. Ливаде (645), Градинчица (700), Орлови (667), Велики врх (748), Недовка (713), В. Брдо (634), Чукар (526) и други.

Са западне стране, увучене уз долине речица и потока левих притока Западне Мораве посађене су сеоске куће села Тавник, Лађевци, Цветке, Милочај. На источној страни у Гружанској удолини, а делом и уз долине притока Груже, налазе се куће села Пајсијевић, Лесковац, Губеревац, Витковац, Печеног, Милавчић и Витановац.

На југу су села Шумарице, Сирча, Опланићи, Поповићи и Трговиште. На северу Гунцати и Жуње.

Планина је дуга око 21 км. На северу је широка око 10 км, док се на југу клинасто сужава, па између Шумарица и Витановца достиже ширину од око 3 км.

Планинарско друштво „Каменац“ Гружа, у недељу, 04.11.2018. године у част српских ратника у Великом рату, обележавајући 100 година од пробоја Солунског фронта на планини Котленик организује акцију под називом „Стазама српске војске у Великомн рату“. Планинарско – еколошки клуб „Гора“ је уврстио ову акцију у свој план.

Ове године стартна позција акције је у селу Сирча, на јужној страни Котленика. Са тог места се креће стазама Котленика, којима се усиљеним маршем контра смером, уз борбе у повлачењу, кретала српска војска са задатком да поседне простор у реону села Сирча и заштити мост „Камиџор“ на Западној Морави, како би краљу, влади и главнини српске војске био обезбеђен несметан прелазак Мораве и даље кретање ка Краљеву и долини Ибра. Стаза из Сирче води према селу Борча на Котленику, затим гребеном планине до планинских стаза изнад Губеревца и на крају до села Лесковац. Дужина стазе је око 22 км.

Организатор за све учеснике који то желе спрема ручак и пиће. Цена ручка и једног пива или сока износи 200,00 динара.

План акције:

 • 07.15 – Окупљање учесника код Крста у центру Крагујевца,
 • 07:30 – Полазак ка одредишту,
 • 08.30 – Долазак у село Сирча,
 • 09.00 – Полазак на стазу,
 • 16.00 – Долазак у Лесковац,
 • 16.00 – 17.00 – Ручак,
 • 17.00 – 18.00 – Дружење и подела захвалница,
 • 18.00 – 19.00 – Повратак у Крагујевац.

Непоходна опрема:

 • У зависности од временских прилика планинарске ципеле, камашне, капа, и рукавице.
 • Заштита од кише, снега и ветра…
 • Планинарски штапови.
 • Резервна сува гардероба.

Храна и вода: из ранца, за  боравак у планини.

Пријаве за акцију:

Пријаве се примају на састанку клуба у Првој крагујевачкој гимназији, најкасније до среде, 31. октобра 2018 године, или СМС поруком на моб. тел. 064/684-68-79 Жарко Продановић.

Рок за отказивање учешћа је 31.октобар 2018 године. Ко откаже учешће после наведеног рока, дужан је да сам пронађе замену за учешће. У супротном плаћа цену превоза на акцију.

Трошкови акције:

Цена превоза зависи од понуде превозника и броја заинтересованих планинара и накнадно ће бити утврђена.

Зимски пејзаж са Котленика

Зимски пејзаж са Котленика

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску картицу ПСС-а са плаћеном чланарином за 2018. годину.

Сви учесници у акцији учествују на споствену одговорност и дужни су да потпишу изјаву о одрицању од покретања поступка о утврђвању одговорности, коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену. Водич има право да одбије пријву за акцију оном планинару за ког процени да тај планинар није физички спреман, није прописно опремљен, или својим поступцима може да омета успешно извођење акције. Сви учесници акције су дужни да поштују и да се понашају према  одребама које прописују  „Правилник о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС и “Правила понашања планинара”Такође, сваки учесник је дужан да поштује усмена упутства организатора и водича на акцији.

 У акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су извршила лекарски преглед, потписала приступницу, попунила евиденциони лист и потписала изјаву о одустајању од покретања поступка о утврђивању одговорности, у којој стоји и напомена да у акцији учествују на сопстевну одговорност). Образац изјаве учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист попуњавају код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК „Гора“, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназији. 

 • Водите рачуна о сопственој и безбедности других,
 • Молимо вас да водите рачуна о свом здравственом стању и реалним   опасностима на стази
 • Физички неприпремљени не полазите на акцију.

Организатор акције и водич на стази Жарко Продановић контакт телефон: 064/6846879

Share.

Leave A Reply