Kраљица источне Србије - Бељаница - 1339 м. н. в. - ПЕК Гора

Kраљица источне Србије – Бељаница – 1339 м. н. в.

0

Акција на Бељаницу планирана је за суботу 03.11.2018. од 06:00 (скуп учесника у 05:45 код крста у центру Крагујевца). Најава за ову акцију би била непотпуна када у наставку не бисмо мало ближе описали изузетнио леп планински предео Бељанице.

О Бељаници

Бељаница по многима претставља предео изузетхих природних лепота Србије. Она раздваја Хомоље од Јужног Кучаја. Бељаница је једна од највећих кречњачких планина источне Србије. Налази се између слива реке Млаве и Жагубичке котлине на северу и слива реке Ресаве на југу. Највећи део планинског комплекса који је заштићено природно подручје припада територији општине Деспотовац.

Бељаница је планина богата водом, подземним и површинским токовима са великим бројем река и потока понорница. Њено подручје је, пре свега, највећи резервоар питке воде у Србији са многобројним крашким изворима и врелима.

Бељаница би остала неупадљив кречњачки масив да је вода и време нису уобличили и претворили у предео необичне лепоте. Таласи Ресаве су усекли дубоку клисуру између Бељанице и Кучајских планина, кише су избраздале вршне стене, снажна врела која избијају из камена су направила необичне водопаде, а водене капи су невероватном стрпљивошћу и филигранском прецизношћу створиле чудесни накит у тами многобројних пећина.

Лепоту планине Бељанице допуњују кањони реке Ресаве и Клочанице. Кањон Ресаве је један од најлепших и најинтересантијих крашких феномена читавог подручја. Клисура је заштићена у оквиру режима регионалног парка „Горња Ресава“, а делимично и у режиму строгог природног резервата.

Бељаница је у спелеолошким круговима веома позната као изузетно богата пећинама. Најпознатија пећина је Ресавска пећина, која је уређена за појединачне или колективне посете и отворена је током целе године. Поред Ресавске пећине постоји велики број пећина богатих свим врстама пећинског накита.

Пећине изузетне лепоте су Јеларче, Пионирска пећина, Влашка пећина и Ивков понор, а нарочито се издвајају Извиђачка пећина, која по времену настанка и богатству накитом, не заостаје за Ресавском пећином и Велика Атула, као спелеолошки објекат посебне важности. На бељаничким висинама преко 700 метара постоји велики број колиба у којима живе мештани околних села, који праве сир препознатљивог квалитета.

Вршни део планине чине пашњаци. Сам врх Бељаничка капа на 1339 метара је стеновит, изнад падина прекривених буковим и храстовим шумама. Могуће је да је Бељаница добила име због голих белих стена самог врха које, изнад густих тамних шума, бљеште на сунцу. На јужној падини планине налази се водопад Велики бук.

Прашумски комплекси Винатовача и Бусовата су већ строго заштићени природни резервати кучајско-бељаничког планинског масива. Познати су по очуваним, врло квалитетним буковим шумама. Међу њима има много стабала старијих од 200 година, док су нека стабла букве прави горостаси – високи по 46 метара и пречника већег од једног метра.

Бељаничка бујна вегетација и слаба насељеност пружају сигурно уточиште бројним животињским врстама. У ловишту има дивљих свиња, јелена, срна, дивљих мачака, зечева, фазана, препелица. У Ресави се крију пастрмке, кркуше и кленови.

Огромна букова стабла праве густу хладовину, која олакшава напорно пешачење. Изласком из шуме престаје и успон. Пред вама се указује лепа травната висораван, прошарана многобројним кречњацким стенама. Шетња ивицом висоравни, која обухвата површину од 10.000 ха, пружа могућност детаљног разгледања клисуре реке Ресаве.

Полазна тачка за обилазак Бељанице је планинарски дом “Суваја” на локалитету Лисине, на 376 метара надморске висине. Лисине се налазе у проширеном делу кањона Ресаве, што им даје врло атрактиван изглед. Од планинарског дома води обележена стаза ка врху Бељанице.

План акције:

 • 06:00 полазак из Крагујевца, путујемо преко Свилајнца и Деспотовца, у Деспотовцу правимо паузу за јутарњу кафу и доручак, затим настављамо до Лисина и планинарског дома. Овде напуштамо аутобус и припремамо се за успон.
 • На успон крећемо у 09:00. Крећемо се обележеном планинарском стазом делом кроз букову шуму, а делом ливадама. Висинска разлика при успону је око 1000 метара. Потребно време за успон је 3,5 – 4 сата.
 • По доласку на врх Бељанице задржаћемо се на врху 30 минута, а затим следи спуст у Чемернички поток до водопада Велики бук у Лисинама. Водич задржава право измене трасе па се група са врха може вратити истим путед до почетне тачке акције – планинарског дома.
 • Планирано време завршетка акције је до 19.00 када крећемо назад за Крагујевац у који стижемо најкасније до 22.00 часова.

Обавезна опрема:

 • дубоке планинарске ципеле,
 • планинарски штапови,
 • кишна кабаница (за случај да падне киша),
 • чеона или нека друга поуздана лампа са пуним батеријама,
 • слојевита гардероба примерена временским условима,
 • лична документа и здравствена књижица,
 • комплетна резервна гардероба која ће остати у аутобусу до повратка са стазе,
 • исхрана је из ранца, па је обавезно понети и храну
 • минимум 2 л. воде.

Рок за пријављивање за акцију:

На редовним састанцима Клуба у Првој крагујевачкој гимназији сваке среде у 20:00, до среде 31.10.2018, а након тога у случају отказивања обавезно је обезбедити замену или уплатити износ за трошкове превоза.

Предност пријаве за акцију имају планинари ПЕК „Гора“, затим планинари других планинарских клубова и друштава.

Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену, или  плаћају пун износ појединачне цене.

За учешће на акцији потребно је имати оверену здравствену књижицу, планинарску картицу са плаћеном чланарином за 2018. годину и  лична документа – личну карту.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2018. годину, што потврђују планинарском, чланском картицом приликом пријаве.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназијиЗа сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати на планинарским акцијама?

Пријављивање за акцију:

 • на састанцима клуба средом у 20:00 у Првој крагујевачкој гимназији
 • или на телефон 064/304-61-00 – Иван Ћурчић

Цена акције износиће око 800 динара.

Акцију води планинарски водич Иван Ћурчић м.б.400 – 064/304-61-00.

 

Share.

Leave A Reply