Меморијал др. Соња Перишић - ПЕК Гора

Меморијал др. Соња Перишић

0

Планинарско друштво „Жежељ“ из Крагујевца у недељу 28.10.2018. године организује меморијалну планинарску акцију посвећену једној од најзаслужнијих чланица овог друштва, докторки Соњи Перишић.

Планинарски дом др. Соња Перишић у Аџиним Ливадама

Планинарски дом др. Соња Перишић у Аџиним Ливадама

План акције:

  • 06:45 – Скуп учесника код Крста у центру Крагујевца
  • 07:00 – Полазак за Дулене
  • 08:00 – Полазак на стазу, преко Дебеле Косе (720 м. н. в.) и Дуленског Црног врха (897м) до Бајчетине (809 м. н. в.). Одатле се аутобусом пребацујемо до планинарског дома др Соња Перишић у Аџиним ливадама.
  • 13:30 – 14:00 – Планирани долазак у планарски дом др. Соња Перишић у Аџиним Ливадама. Следи културно уметнички програм КУД „Абрашевић“, а затим и ручак.
  • Повратак у Крагујевац планиран је до 17:00 часова.

Цена превоза и ручка је 500 динанра.

За додатне информације и пријаву заинтересовани чланови ПЕК „Гора“ могу се јавити Ани Новковић из ПД „Жежељ“ на телефон: 064/291-05-38

Портрет др. Соње Перишић на зиду истоименог дома ПД "Жежељ"

Портрет др. Соње Перишић на зиду истоименог дома ПД „Жежељ“

О др. Соњи Перишић

Рођена је 22.02.1965. године у Пећи од мајке Вере, професора и оца Милинка дипломираног геометра. Основну школу “Миладин Поповић“ завршила је у Пећи. 1980. године уписује Прву Крагујевачку гимназију. Медицински факултет у Крагујевцу уписује 1983/84 године и завршава га 1991. године. 2001. године добија звање Специјалиста опште медицине. Прво запошљавање било јој је у хитној помоћи општине Кнић, а затим прелази у Крагујевац и постаје начелник Студентске клинике. Као изузетан човек и хуманиста, Соња Перишић је носилац већег броја друштвених признања. Учествовала је на хуманитарним концертима за подизање храма Свети Сава у Београду као и храма Свети Ђорђе на Руднику, где је била донатор. Такође је носилац признања Војно медицинске академије у Београду, Војске Југославије, Међуопштинске организације Савеза Слепих, Савеза здравствених радника и др. Са својих 20. година Соња Перишић отпочела је своју певачку каријеру. Прво као солиста АКУД “Светозар Марковић“, а затим прелази у КУД “Абрашевић“ који јој постаје њена друга кућа, њена “свакодневица и место где су окупљени скоро сви њени пријатељи“. Учествовала је у скоро свим певачким програмима “Абрашевића“, али је изузетан таленат показала и у раду драмске секције, играјући у неколико позоришних представа. После полагања аудиције за Радио Београд, своје изузетне гласовне могућности Соња је исказала у радио емисијама “Код златног коња“ и “Песмом да ти кажем“ уредника Бошка Пантића, ТВ емисији “Лети, лети, песмо моја мила“ аутора Нене Кунијевић, као и ТВ емисијама “Променада“ и “Војвођанске златне жице“ ТВ Нови Сад. Удружење музичара “Крагујевац – Концерт“ 2001. године уручило јој је признање “Драгиша Недовић“ за очување старе српске песме. Повељу “Амбасадор песме“ добила је 2002. године на фестивалу народне музике “Хармонија“ у Нишу.
Најбољи вокални солиста на фестивалу “Војвођанске златне жице“ 2005. године у Новом Саду, као и признање “Златна тамбурица“ на XVIII фестивалу народне музике 2006. године у Новом Саду. А како је Соња певала посведочиће и речи директора РТВ Нови Сад Петра Јовановића који је рекао: “Како госпођица Соња Перишић пева, могао би јој и славуј позавидети“. Соња је свакако једна од највећих и најсјајних звезда које је имао “Абрашевић“. И људски и уметнички квалитети сврстали су је у незаборавне вечне легенде нашег краја.

За учешће на акцији потребно је имати оверену здравствену књижицу, планинарску картицу са плаћеном чланарином за 2018. годину и  лична документа – личну карту.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2018. годину, што потврђују планинарском, чланском картицом приликом пријаве.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназијиЗа сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати на планинарским акцијама?

Share.

Leave A Reply