Путем Српске војске у Великом рату на обронцима Столова - ПЕК Гора

Путем Српске војске у Великом рату на обронцима Столова

0

Планинарско – смучарско друштво „Гвоздац“ Краљево у славу српских ратника обележава 100 година од пробоја Солунског фронта у Великом рату и позива на планинарску акцију на стази Бели камен – Понорци – Чукар – Равнине – планинарски Дом у Брезни, која ће се извести дана 18. новембра 2018. године.

Ка Белом камену

Ка Белом камену

Ово друштво је од 2015 године започело планинарску акцију под називом „ПУТЕМ СРПСКЕ ВОЈСКЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ“, са циљем да отргну од заборава херојску борбу српске војске у Великом рату.

На Белом камену 2017. године

На Белом камену 2017. године

Због величине простора на коме се одвијају борбе, одлучили су се да овом планнинарском акцијом осветле мање познате догађаје на десној обали Ибра на подручју планина Баба, Столови, Равна, Студена, села Брезна. Истражујући доступну историјску грађу документовали су изузетно тешке борбе српске војске, њене велике губитке и херојску одбрану пута долином Ибра. У част заборављених српских хероја  позивају нас да заједно пређемо стазу „ПУТЕМ СРПСКЕ ВОЈСКЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ“

Планинарско – еколошки клуб „Гора“ донео је одлуку да се одазове позиву наших пријатеља из Краљева.

План акције:

⦁ 06:00 – Полазак из Крагујевца из центра града код Крста,
⦁ 07:30 – 08:00 – окупљање  учесника код Туријског пута ( Код табле ПСД Гвоздац, пут Каменица –Брезна),
⦁ 08:00 – 08:05 – отварање акције – излазак учесника  на стазу,
⦁ 08:05 – 14:00 – пешачење са паузом на Белом камену за  историјски час ,
⦁ 14:30 – 16:00 –  ручак, подела захвалница, затварање акције

НАПОМЕНА: У зависности од временских услова на стази организатор ће прилагодити време и садржај акције.

На Чукару 2017. године

На Чукару 2017. године

Стаза је дуга око 12 км са висинском разликом од око 600 м успона и око 300 м спуста и спада у лакше стазе. Стаза пролази кроз растиње (клека, шума) или преко ливада са лепим видицима. Највећа висина је врх Чукар 984 м.

Организатор по завршетку акције организује бесплатан ручак у планинарском дому „Зорица Гиздaвић“ у селу Брезна. Понети прибор за јело.

Непоходна опрема:

  • У зависности од временских прилика планинарске ципеле, камашне, капа, и рукавице. Заштита од кише, снега и ветра…
  • Планинарски штапови.
  • Резервна сува гардероба.

Храна и вода: из ранца, за  боравак у планини.

Пријаве за акцију:

Пријаве се примају на састанку клуба у Првој крагујевачкој гимназији, најкасније до среде, 14. новембра 2018 године, или СМС поруком на моб. тел. 064/684-68-79 (Жарко Продановић) .

Рок за отказивање учешћа је 14 новембар 2018 године. Ко откаже учешће после наведеног рока, дужан је да сам пронађе замену за учешће. У супротном плаћа цену превоза на акцију.

Трошкови акције:

Цена превоза зависи од понуде превозника и броја заинтересованих планинара и накнадно ће бити утврђена.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску картицу ПСС-а са плаћеном чланарином за 2018. годину.

Сви учесници у акцији учествују на споствену одговорност и дужни су да потпишу изјаву о одрицању од покретања поступка о утврђвању одговорности, коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену. Водич има право да одбије пријву за акцију оном планинару за ког процени да тај планинар није физички спреман, није прописно опремљен, или својим поступцима може да омета успешно извођење акције. Сви учесници акције су дужни да поштују и да се понашају према  одребама које прописују  „Правилник о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС и “Правила понашања планинара”Такође, сваки учесник је дужан да поштује усмена упутства организатора и водича на акцији.

 У акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су извршила лекарски преглед, потписала приступницу, попунила евиденциони лист и потписала изјаву о одустајању од покретања поступка о утврђивању одговорности, у којој стоји и напомена да у акцији учествују на сопстевну одговорност). Образац изјаве учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист попуњавају код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК „Гора“, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназији. 

  • Водите рачуна о сопственој и безбедности других,
  • Молимо вас да водите рачуна о свом здравственом стању и реалним опасностима на стази
  • Физички неприпремљени не полазите на акцију.

Организатор акције и водич на стази Жарко Продановић контакт телефон: 064/6846879

Share.

Leave A Reply