Троглав - Кулај и Ћиће - ПЕК Гора

Троглав – Кулај и Ћиће

0

Недеља, 16. децембар 2018.

Масив планине Троглав је веома разуђен и карактеришу га дубоки усеци и гребени којима могу да се праве разне варијанте успона и силаска, и да сваки од тих избора стаза буде занимљив.
За ову прилику планирао сам да се из долине речице Толишница, испред истоименог села , пењемо атрактивним оштрим гребеном уз Кулај (1116 мнв). Са Кулаја настављамо гребеном преко Гробова (1105 мнв) до доминантног шиљка врха Ћиће (1208 мнв). Са врха Ћиће следи спуст низ његов гребен ка речици Дубочица. Из Дубочице се пењемо на још један гребен и затим силазимо до Маглич града где је планиран завршетак акције.

План акције:

 • 06:00 полазак из Крагујевца, путујемо преко Краљева, у Богутовцу правимо паузу за јутарњу кафу и доручак, затим настављамо до Толишнице и почетка стазе. Овде напуштамо аутобус и припремамо се за успон.
 • На успон крећемо у 09:00. Крећемо се необележеном стазом гребеном уз Кулај (1116 мнв), а затим и уз Ћиће (1208 мнв). Висинска разлика при успону је око 750 метара. Потребно време за успон је 3,5 – 4 сата.
 • У току успона правићемо краће паузе на равнијим деловима стазе као и на врховима. Са врха Ћиће спуштамо се гребеном до потока Дубочица и пратимо његов пок до истоименог села, одакле нам следи успон на гребен који дели Дубочицу од Ибра. Сада већ пратимо обележену стазу, део Голијске трансверзале, која нас води све до Маглич града и Ибарске магистрале.
 • Планирано време завршетка акције је до 19.00 када крећемо назад за Крагујевац у који стижемо најкасније до 21.00 часова.

Обавезна опрема:

 • дубоке планинарске ципеле,
 • планинарски штапови,
 • кишна кабаница (за случај да падне киша),
 • чеона или нека друга поуздана лампа са пуним батеријама,
 • слојевита гардероба примерена временским условима,
 • лична документа и здравствена књижица,
 • комплетна резервна гардероба која ће остати у аутобусу до повратка са стазе,
 • исхрана је из ранца, па је обавезно понети и храну
 • минимум 2 л. воде.

Рок за пријављивање за акцију:

На редовним састанцима Клуба у Првој крагујевачкој гимназији сваке среде у 20:00, до среде 12.12.2018, а након тога у случају отказивања обавезно је обезбедити замену или уплатити износ за трошкове превоза.

Предност пријаве за акцију имају планинари ПЕК „Гора“, затим планинари других планинарских клубова и друштава.

Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену, или  плаћају пун износ појединачне цене.

За учешће на акцији потребно је имати оверену здравствену књижицу, планинарску картицу са плаћеном чланарином за 2018. годину и  лична документа – личну карту.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2018. годину, што потврђују планинарском, чланском картицом приликом пријаве.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназијиЗа сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати на планинарским акцијама?

Пријављивање за акцију:

 • на састанцима клуба средом у 20:00 у Првој крагујевачкој гимназији
 • или на телефон 064/2415412 – Дејан Милошевић

Цена акције износиће око 800 динара.

Акцију води планинарски водич Дејан Милошевић м.б.486 – 064/2415412.

Share.

Leave A Reply