Међународни Дан планина на Јешевцу - ПЕК Гора

Међународни Дан планина на Јешевцу

0

Недеља, 09. децембар 2018. године Регионална акција ПЕК „Гора“ Крагујевац и ПД „Жежељ“

Планина: Јешевац, Борачки крш
Стаза: село Грабовица (Горњи Милановац) – село Борач (Кнић)
Дужина стазе: 22 километра

Поводом 11. децембра, Међународног дана планина ПЕК „Гора“ и ПД „Жежељ“ из Крагујевца традиционално организују регионалну планинарску акцију на планини Јешевац, од Рапај брда, преко Црног врха (902м), до Борачког крша (515м).

Јешевац је планина у Шумадији налази се недалеко од Горњег Милановца, на само 7 километара источно. Највиша тачка планине Јешевац је Црни врх, 902 м, што је веома високо за брежуљкасту Шумадију. Јешевац је планина трећа по висини у Шумадији, после Рудника са севера и Гледићких планина са југоистока. У подножју планине Јешевац, у котлини са југоистока налази се Гружанско језеро, а на југозападу се ослања на падине планине Вујан.,

Полазна тачка акције је село Грабовица. На 1.7 км од почентне тачке налази се чесма са пијаћом водом. Стаза наставља према видиковцу Добар поглед (683м) и даље према Црном врху (902м).

Са Црног врха постоји могућност да се организује гупа која би прешла краћу стазу дужине 11-14 километара, са спустом у село Доња Врбава, одакле би се аутобусом пребацили до села Борач и по својој вољи попели на Борачки крш.

Остали планинари се са Црног врха крећу стазом до Весовог гроба и спуштају до рушевина манастира Јешевац, места у народу познатог као Црквине, где се налази и други извор пијаће воде на стази (на 11.6 км од полазне тачке). Од Црквина стаза води до Борачког крша. Планинари по сопственом избору могу а не морају да се испењу на Борачки крш, што би продужило акцију за још 2 км.

Дужина стазе је 20-21 км. Време потребно да се пређе стаза је 7 сати. Стаза је средње тешка.

План акције:

 • 07:00 – полазак из Крагујевца код Крста,
 • 07:45 – долазак до Рапај брда, отварање акције и полазак на стазу,
 • 16:00 – очекивани долазак у село Борач,
 • 16:30 – очекивани долазак на ручак у мотел Равни Гај,
 • 19:30 – очекивани долазак у Крагујевац.

Акција је планинарског, а не такмичарског карактера.

Акција се изводи у зимским условима, па ће, уколико буде промене плана због временсих неприлика, те промене бити правовремено објављене.

Опрема:

одговарајућа за акцију и временске услове – планинарске ципеле, заштита од ветра, снега, сунца и кише, полар дукс, камашне, планинарски штапови, заштитна крема од УВ зрачења, резервна сува гардероба која може остати у аутобусу до повратка са стазе, лампа са резервним батеријама.

Храна и вода из ранца за целодневни боравак у природи.

Пријаве за акцију:

Пријаве се примају на састанку клуба у Првој крагујевачкој гимназији, најкасније до среде, 5. децембра 2018 године, или СМС поруком на моб. тел. 064/684-68-79 Жарко Продановић.

Рок за отказивање учешћа је 5. децембар 2018 године. Ко откаже учешће после наведеног рока, дужан је да сам пронађе замену за учешће. У супротном плаћа цену превоза на акцију.

Трошкови акције:

Цена превоза зависи од понуде превозника и броја заинтересованих планинара и накнадно ће бити утврђена.

Ручак:

У хотелу „Равни гај“ смо обезбедили ручак (пасуљ пребранац са кобасицом, салата – кисели купус и лепиња), по цени од 250 динара. Такође, са менаџером ресторана уговорене су снижене цене пића и то:

 • Пиво („Лав“ и „Зајечарско“) – 112,00 динара
 • Кувана ракија – 112,00 динара
 • Домаћа ракија – 80,00 динара

Сви сокови по сниженој цени од 20 %.
Остало пиће се плаћа о важећем ценовнику.

Ресторан сала је пространа и има преко 400 места за седење.

Ресторан сала је пространа и има преко 400 места за седење.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску картицу ПСС-а са плаћеном чланарином за 2018. годину.

Сви учесници у акцији учествују на споствену одговорност и дужни су да потпишу изјаву о одрицању од покретања поступка о утврђвању одговорности, коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену. Водич има право да одбије пријву за акцију оном планинару за ког процени да тај планинар није физички спреман, није прописно опремљен, или својим поступцима може да омета успешно извођење акције. Сви учесници акције су дужни да поштују и да се понашају према  одребама које прописују  „Правилник о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС и “Правила понашања планинара”Такође, сваки учесник је дужан да поштује усмена упутства организатора и водича на акцији.

 У акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су извршила лекарски преглед, потписала приступницу, попунила евиденциони лист и потписала изјаву о одустајању од покретања поступка о утврђивању одговорности, у којој стоји и напомена да у акцији учествују на сопстевну одговорност). Образац изјаве учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист попуњавају код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК „Гора“, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназији. 

 • Водите рачуна о сопственој и безбедности других,
 • Молимо вас да водите рачуна о свом здравственом стању и реалним опасностима на стази
 • Физички неприпремљени не полазите на акцију.

Организатор акције и водич на стази Жарко Продановић, контакт телефон: 064/6846879

Share.

Leave A Reply