36. Божићни успон на Ртањ - 2019 - ПЕК Гора

36. Божићни успон на Ртањ – 2019

0

У суботу 12.01.2019 године, сада већ традиционално, по нашем годишњем плану акција планиран је успон на Ртањ, на његов највиши врх Шиљак 1565 м.н.в. По најави организатора ОПСД „Драган Радосављевић“ из Зајечара успон ће се организовати и јужном и северном страном. У договору са организатором акције, испред ПЕК „Гора“, Иваном Ћурчићем наша група ићиће једном од ових стаза.

План акције:

Полазак из Крагујевца од Крста у центру града планиран је за 07.00 часова

Полазак на успон јужном страном предвиђен је у 09.00 часова.

Након свечаног отварања акције вожња се наставља до сепарације Мирово. Одатле се креће на успон северном страном. Успон траје око 4,5 сата, а висинска разлика је 1200 метара. Ова стаза предвиђена је за кондиционо припремљеније планинаре.

Група која се определи за лаганију стазу наставља превозом до места Ртањ и хотела Миленијум и одатле креће на врх јужном страном. Успон траје око 3,5 сата, а висинска разлика је 1000 метара.

Спуштање са врха планирано је искључиво јужном страном.

Обавезна опрема:

 • зимска високогорска прилагођена временским усповима
 • наочаре заштитне
 • камашне, капа и подкапа, шал, рукавице, виндстоп јакна
 • дубоке планинарске ципеле,
 • планинарски штапови,
 • кишна кабаница (за случај да падне киша),
 • чеона или нека друга поуздана лампа са пуним батеријама,
 • слојевита гардероба примерена зимским временским условима,
 • зимска јакна са капуљачом, панталоне, хеланке (зимски активни веш),
 • лична документа и здравствена књижица,
 • комплетна резервна гардероба која ће остати у аутобусу до повратка са стазе,
 • минимум 2 л. воде.

Понети учесничку књижицу са претходних успона на Ртањ, ако је неко већ учествовао ранијих година на овој акцији и то пријавити организатору.

Ручак

Оброк обезбеђује организатор и сви заинтересовани су у обавези да се благовремено пре доласка на одредиште пријаве организатору Инвану Ћурчићу. Власници објекта ће обезбедити шатор са грејањем у коме ће након успона бити организован и ручак.

Понуда за ручак:

 • Планинарски пасуљ – 200 динара
 • Пилећа чорба – 150 динара
 • Сендвич пљескавица – 150 динара

Пријаве:

Заинтересовани учесници се могу пријавити најкасније до среде 09.01.2019 у 20.00 часова на редовном састанку Клуба када се очекује формирање списка са коначним бројем пријава.

Организатор испред ПЕК „Гора“ је планинарски водич III категорије – Иван Ћурчић контакт телефон: 064/304-61-00

Цена акције у зависности од броја пријављених износиће око 1000 динара.

Без обзира на страну са које се пење, успон на Ртањ у зимским условима је захтевна планинарска акција и тражи од учесника добру физичку припремљеност и добру опрему за планинарење. На врху редовно дувају снажни ветрови, који у зимском периоду могу да буду веома непријатни и за неприпремљене учеснике опасни.

Предност пријаве за акцију имају планинари ПЕК „Гора“, затим планинари других планинарских клубова и друштава.

Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену, или  плаћају пун износ појединачне цене.

За учешће на акцији потребно је имати оверену картицу здравственог осигурања, планинарску картицу са плаћеном чланарином за 2018./2019. годину и  лична документа – личну карту.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2018./2019. годину, што потврђују планинарском, чланском картицом приликом пријаве.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназијиЗа сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати на планинарским акцијама?

Share.

Leave A Reply