Званично отворена Учионица на отвореном - ПЕК Гора

Званично отворена Учионица на отвореном

0

У оквиру пројекта „На младима свет остаје“, који реализује наш клуб, а за који је финансијска средства обезбедила Фондација „Траг“, 29.12.2018. године, организована је шетња и званично отварање „Учионице на отвореном“, на локалитету Ђурина чесма, на Бешњаји. У шетњи и на првом званичном часу, учествовали су основци три крагујевачке школе: 21. октобар, Јован Поповић и Станислав Сремчевић.

Извештај

Датум одржавања акције: 29.12.2018.
Учесници: 32 ученика из два одељења другог разреда ОШ 21. октобар са учитељицама Тањом и Виолетом,19 ученика петог разреда ОШ Станислав Сремчевић са наставницом биологије Светланом Предојевић и 16 ученика шестог разреда ОШ Јован Поповић са наставницом физичког васпитања Магдаленом Новаковић. На шетњи је било присутно и 7 родитеља деце.
Активности су реализовали: 4 лиценцирана водича и 9 чланова ПЕК Гора.
Превоз је обављен са два градска аутобуса предузећа „Вуловић транспорт“ из Крагујевца, који су учеснике акције превезли из центра Крагујевца до села Букоровац.
Укупно учесника: 88
Временске прилике: Облачно и прохладно, темепратура око 4 степена целзијусових. На тренутке слаба киша и суснежица. Стаза раскаљана и блатњава.
Пређена километража на стази: 8 км

Опис активности: Према договору, окупили смо се код Крста у центру Крагујевца у 07:45, одакле у 08:00 часова, са два градска аутобуса крећемо ка Букоровцу. Почетак пешачења започињемо код скретања са главног пута за Врлетницу, недалеко од школе. Стаза нас води накратко уз реку Осаоницу, поред ловачког дома, а затим скреће лево узбрдо усеченим шумским путем. Успон је дугачак око 3,5 км и излази на ливаду видиковац, код раскрснице пре врха Лисин лаз. Иако је стаза веома раскаљана, сви учесници је савладавају без већих потешкоћа и уз видно расположење. Од ове расксрнице крећемо ка Ђуриној чесми и убрзо стижемо на одредиште.


На локалитету Ђурина чесма, где се налази и истоимени извор, раније је у склопу пројекта „На младима свет остаје“ постављено 10 дрвених клупа и 2 стола, који ће убудуће служити за наставу у природи. Циљ ове шетње је био да ова учионица званично започе са радом. Том приликом Начелница акција ПЕК Гора, Светлана Предојевић дипл. еколог одржала је краће предавање присутним ученицима, на тему очувања животне средине. Такође, постављено је и графичко решење инфо табле са саветима за боравак у природи.


Након фотографисања и краћег задржавања крећемо назад, најпре истим путем до раскрснице пре Лисиног лаза, а затим другом стазом која води преко Врлетнице низ шуму, до ливаде покрај сеоског пута где су нас оставили аутобуси.
Док смо чекали да наши аутобуси дођу по нас, на велико изненађење свих, појавио се Деда Мраз и малим планинарима донео пакетиће.


Све активности смо завршили по плану и вратили се у Крагујевац око 14 часова.
Акцију реализовали планинари ПЕК Гора:
1. Андреј Ивошев
2. Дејан Милошевић
3. Никола Пантовић
4. Иван Ћурчић
5. Светлана Предојевић
6. Благоје Богосављевић
7. Мирјана Мајсторовић
8. Весна Милошевић
9. Ружица Јакшић
10. Оливера Марчетић
11. Јасмина Петровић
12. Ненад Јевтовић
13. Милка Спасојевић

Извештај саставио Андреј Ивошев – спортски водич II категорије МБ 560

Share.

Comments are closed.