Торничка Бобија

Бобија

Смештена у општини Љубовија, издигнута изнад брдско – планинског предела Азбуковица, као њен „кров“, издиже се планина Бобија. Поред неколико врхова сличне висине, Торничка Бобија са висином од 1272 метара стоји као највиши.

Разнолик рељеф, биљни и животињски свет, готово као конзервираним чува неразвијена путна инфраструктура.

Високе стене и кањони Бобије станиште су највеће птице Старог континента – Белоглавог супа, а у њеним рекама, мрести се ретка врста рибе – Младица. Планина је богата јаким изворима хладне, пијаће воде, којих на овој планини има преко 100, а међу којима је најпознатији извор „Добра вода“. Поред букових и четинарских шума, села Бобије шарају пашњаци и ливаде, шљивици и малињаци, који становништву ове планине представљају основну делатност и главни извор прихода.

План акције:

Субота 23.02.2019. год

  • 06:00 сати полазак од „Крста“ у центру Крагујевца
  • 10:00 сати долазак до засеока Разбојиште и излазак на стазу
  • Лучеве стене излази се на Торничку Бобију, са које стаза даље води ка врху Оштра стена, изнад рудника Барита. После Рачићеве цркве и извора „Добра вода“ силази се до шумске куће, од које се враћа на сам почетак стазе.
  • 17:00 сати очекивано време поласка за Крагујевац
  • Долазак у Крагујевац у касним вечерњим сатима

Карактеристике стазе:

  • Кружна стаза
  • Укупна дужина стазе: 16 км
  • Висинска разлика : + – 500м
  • Техничка захтевност: 2/10
  • Кондициона захтевност:  5/10

Неопходна опрема:

Адекватна планинарска обућа. Гардероба примерена временским условима. Резервна гардероба. Заштита од Сунца, ветра, падавина. Чеона лампа.

Обавезна документа:

Лична карта, здравствена књижица, планинарска картица.

Храна и вода:

Из ранца.

Пријаве:

Пријављивање за ову акцију могуће је на редовним састанцима клуба, средом од 20:00 сати у I крагујевачкој гимназији, на телефон 064/380 80 73, као и на мејл адресу nikolag89@hotmail.com, а најкасније до 20.02.2019. год.

Право учешћа имају сви пуноправни чланови ПСС-а, лица који су у процесу пријема , као и пуноправни чланови иностраних клубова признатих од стране UIAA.

Цена акције биће накнадно саопштена, по формирању групе.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Организатор и водич:  Никола Пантовић, планински водич III категорије, мб. 619.

Leave a Comment