10. Ђурђевдански поход на Бешњају - ПЕК Гора

10. Ђурђевдански поход на Бешњају

0

Поштовани планинари и љубитељи природе,
Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац
позива Вас на традиционалну планинарску акцију:
„10. ЂУРЂЕВДАНСКИ ПОХОД НА БЕШЊАЈУ“
субота, 4. мај 2019. године

Планинарско-еколошки клуб „ГОРА“, у суботу, 4. маја 2019. године организује „10. Ђурђевдански поход на Бешњају“, који ће се одржати у оквиру свечаности поводом Дана Града Крагујевца.
Стаза води живописним пределима Бешњаје, гребенима са којих се пружају лепи видици, долинама и живописним кањонима планинских речица и потока, бајковитим шумским пределима, до извора питке воде и уређених одмаралишта.

Акција „10. Ђурђевдански поход на Бешњају“ ове године биће организована на две стазе:
1. Дуга стаза стаза – „Изазов“ – (19,5 км и 850 м укупног успона),
2. Кратка стаза – „Ђурђевак“ – (12 км и 450 м укупног успона).

Стаза „Изазов“ полази од школе у Букоровцу, води северно преко ливаде и шумским путељком уз Голо брдо ка Пешића мали, засеоку села Јабучје, а затим гребеном са кога се пружају лепи видици ка врховима Бешњаје, са једне стране и силуетама удаљених Шумадијских планина – Руднику, Јешевцу, са друге стране. Са овог гребена се силази у долину реке Осанице, до ушћа потока Гигово у реку Осаницу и воденице у Букоровцу.
Од воденице се краћим делом иде уз поток Гигово, а онда стаза води шумсим путем уз Церјак до првих кућа у засеоку Дренак (кота 458), одакле је леп поглед на делове Бешњаје. Са ове коте стаза се спушта низ Јасикар поново до потока Гигово, а онда се издиже ка главном гребену Бешњаје до одморишта на Јасењаку.
Од одморишта стаза се низ Мртвицу, шумским путем, спушта у најживописнији део Бешњаје – кањон Вољевице, и води најлепшим делом овог кањона.
Из кањона Вољевице стаза води шумским путем уз Шибовиту косу поново на главни гребен Бешњаје до некадашњег дечијег одмаралишта. Одавде се без великих висинских разлика иде путем преко Великог брда све до Ђурине чесме, где се налази одмаралиште и учионица на отвореном. На овом месту се могу допунити залихе воде.
Од Ђурине чесме стаза се пење ка превоју испод највишег врха Бешњаје – Лисин лаз (613 мнв) и до ливаде са које је најлепши поглед ка Крагујевцу. Са видиковца стаза води преко шумовите Врлетнице (532 мнв) и стрмо се спушта, живописном стазом, до долине Осанице и школе у Букоровцу, где је и крај ове стазе.
Стаза „Изазов“ је намењена искусним и кондиционо спремним учесницима.

Стаза „Ђурђевак“, полази од воденице у селу Букоровац, докле ће се учесници на овој стази превести аутобусима. Од воденице се краћим делом иде уз поток Гигово, а онда стаза води шумским путем уз Церјак до првих кућа у засеоку Дренак (кота 458), одакле је леп поглед на делове Бешњаје. Са ове коте стаза се спушта низ Јасикар поново до потока Гигово, а онда се издиже ка главном гребену Бешњаје до одморишта на Јасењаку.
Од одморишта на Јасењаку стаза води главним гребеном Бешњаје са кога се пружају лепи видици ка Крагујевцу, све до шумске куће на Бешњаји.
Са главног гребена се без великих висинских разлика иде путем преко Великог брда све до Ђурине чесме, где се налази одмаралиште и учионица на отвореном. На овом месту се могу допунити залихе воде.
Од Ђурине чесме стаза се пење ка превоју испод највишег врха Бешњаје – Лисин лаз (613 мнв) и до ливаде са које је најлепши поглед ка Крагујевцу. Са видиковца стаза води преко шумовите Врлетнице (532 мнв) и стрмо се спушта, живописном стазом, до долине Осанице и школе у Букоровцу, где је и крај ове стазе.
Стаза „Ђурђевак“ је намењена кондиционо мање спремним учесницима, почетницима у планинарењу и деци.

За учеснике акције организатор обезбеђује превоз од „Крста“ у центру града до Букоровца у одласку и из Букоровца до „Крста“ у центру града у повратку са акције.
Котизација за превоз износи 100 динара.

Организатор ће за учеснике похода, који се определе за ту опцију, обезбедити ручак (планинарски пасуљ са салатом). За овај оброк понети посуде и прибор за јело.
Котизација за ручак износи 150 динара.

Остале оброке у току дана планинари обезбеђују сами и носе их у ранцу. Вода се може допунити код Момчилове воденице и код Ђурине чесме на Бешњаји. Препоручује се планинарима и љубитељима природе да у ранцу понесу најмање 1 литар воде.
Опрема, обућа и одећа планинара – учесника у акцији би требала да буде прилагођена стази и временским условима на дан извођења похода.
Сатница активности на дан похода, субота 4. мај 2019.:

8:00 Полазак групе учесника аутобусом из центра града („код Крста“) до полазне тачке стазе у селу Букоровац,
8:30 – 8:45 Пријављивање учесника,
9:00 Отварање акције и полазак на стазу,
15:00 – 16:00 Пристизање са стаза до школе у селу Букоровац,
16:00 – Ручак и освежење за све учеснике акције,
17:00 – 18:00 Подела захвалница и забавни програм за учеснике и дружење,
18:00 – 18:30 Полазак организованим превозом из Букоровца до Крста у центру
града.

Како би смо што квалитетније планирали и организовали поход и прихват учесника молимо Вас да свој долазак најавите благовремено, а најкасније до 24. априла 2019. године, са подацима:

– о броју планинара Вашег клуба – друштва који ће учествовати у акцији,
– о броју планинара Вашег клуба – друштва који ће користити наш превоз,
– о броју планинара Вашег клуба – друштва који се опредељују за наш ручак.

Контакт бројеви мобилне телефонске везе за пријаве организованих група (клубова – друштава) и питања наших суграђана и других заинтересованих лица:

064 / 6846879 Жарко Продановић, председник
064 / 2415412 Дејан Милошевић, подпредседник
063 / 7414826 Светлана Предојевић, начелник

и/или е-mail:
pekgora@gmail.com.

Све у вези начина пријављивања погледајте у Правилима Ђурђевданског похода, која су објављена на сајту ПЕК „Гора“ у секцији документа, или на самом старту похода где ће бити истакнута на дан када се поход организује.

Драги пријатељи, љубитељи природе и планинари, придружите нам се да и овог пута прошетамо уређеном и обележеном планинарском стазом на Бешњаји и уживамо у лепоти пролећем обојених предела Шумадије!

Влада Републике Србије, Министарство омладине и спорта и Планинарски савез Србије допринели су у значајној мери реализацији нашег пројекта, обезбеђивањем дела неопходних средстава за његово финансирање.

Share.

Leave A Reply