Путевима старог Раса - ПЕК Гора

Путевима старог Раса

0

СУБОТА И НЕДЕЉА (11 И 12. Мај 2019. године)

Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац и ове , као и претходних година, у сарадњи са Планинарско – еколошким удружењем „Рас“ Нови Пазар, своје чланове води стазама Старог Раса.

План акције

11. мај 2019. – субота

Полазак из Крагујевца у 05.00 сати из центра града од КРСТА.

Долазак у Нови Пазар (идеално је да се у Пазар стигне најкасније око 08:30). Сусрет са вођом акције и члановима Планинарско-еколошког удружења ,,РАС”, који ће Вам правити друштво на овој акцији.

Одлазак до полазне тачке, локалитета Пазариште, на 7 км од града. Одавде креће успон планинарском стазом према средњовековном утврђењу Рас. До узвишења изнад Пазаришта води делимично обележена шумска стаза. На врх овог доминантог брда, где су остаци утврђења, стиже се за око 60 минута. Предвиђена је пауза, разгледање околинине и оброк (из ранца).

После паузе настављамо стазом према извору реке Рашке. Спуштамо се лагано и идемо паралелно са реком Рашком. Цела ова стаза, укључујући и успон до утврђења дуга је око 10 километара. Углавном се иде шумским стазицама и путевима, а један мали део (око 500м) испред самог манастира асфалтом.

На крају стазе обилази се пећина у којој извире река Рашка. Прилаз и стаза кроз пећину су лепо уређени, а заинтересовани за ову активност треба да понесу батеријске лампе. Уколико водостај реке буде поплавио поменуту стазу, ову активност ћемо одложити.

У поподневним сатима излазимо на планинарску стазу до села Грачане и врха Јужац (занимљива шумска стаза, са лепим погледом и врх који је испреплеплетан пећинама и усецима). Стаза је кружна и укупно дуга 6 километара, прелази се за око два сата хода.

12. мај 2019. – недеља

Скуп планинара, и полазак према Новом Пазару најкасније у 10:30.

Излазак на стазу која креће од Цркве Светог Петра и Павла, до манастира Ђурђеви Ступови. Стаза није превише тешка ни дугачка, прелази се за око 2 сата умереног хода. Затварање акције и полазак назад у поподневним сатима.

Повратак у Крагујевац до 23:00 сати

 

Непоходна опрема:

  • У зависности од временских прилика у време одржавања акције од опреме је потребно имати планинарске ципеле, камашне, капу, и рукавице,
  • Опрему за заштиту од кише, сунца, и ветра,
  • Планинарске штапове,
  • Резервну суву гардеробу,
  • Храну и воду (из ранца, за дводневни боравак у планини).

Пријаве за акцију:

Пријаве се шаљу СМС поруком на моб. тел. 064-684–68-79 (Жарко Продановић), или на састанку клуба у Првој крагујевачкој гимназији, средом од 20:00, најкасније до среде, 8. маја 2019 године.

Рок за отказивање учешћа 8. мај 2019. године. Свако ко откаже учешће после наведеног рока, дужан је да сам пронађе замену за учешће, или је у обавези да сноси пун износ превоза за ову акцију. Број места у мотелу је ограничен.

Трошкови акције:

Цена превоза Зависи од броја заинтересованих и накнадно ће бити утврђена и објављена.

За учешће у акцији потребно је имати лична документа, личну карту, оверену здравствену књижицу и планинарску картицу ПСС-а са маркицом за 2019. годину.

Сви учесници у акцији учествују на споствену одговорност и дужни су да потпишу изјаву о одрицању од покретања поступка о утврђвању одговорности, коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену. Водич има право да одбије пријву за акцију оном планинару за ког процени да тај планинар није физички спреман, није прописно опремљен, или својим поступцима може да омета успешно извођење акције. Сви учесници акције су дужни да се понашају у складу са одребама које прописују „Правилник о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС и “Правила понашања планинара”. Такође, сваки учесник је дужан да поштује усмена упутства организатора и водича на акцији.

У акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су извршила лекарски преглед, потписала приступницу, попунила евиденциони лист и потписала изјаву о одустајању од покретања поступка о утврђивању одговорности, у којој стоји и напомена да у акцији учествују на сопстевну одговорност). Образац изјаве учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист попуњавају код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК „Гора“, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназији.

• Водите рачуна о сопственој безбедности и безбедности других,
• Молимо вас да водите рачуна о свом здравственом стању и реалним опасностима на стази
• Физички неприпремљени не полазите на акцију.

Организатор акције и водич на стази Жарко Продановић. (064/6846879)

Share.

Leave A Reply