РА за младе "Гребенчићи 2019" Космај - ПЕК Гора

РА за младе „Гребенчићи 2019“ Космај

0

По први пут од свог оснивања, Планинарски Савез Србије (ПСС) – Комисија за рад са младима, уврстио је у своје редовне, можда и најважнију активност до сада – Републичке акције за младе планинаре (РАМ), то су планинарско-рекреативно-спортско-едукативне манифестације за децу.

ПЕК „Гора“ Крагујевац организује одлазак на РАМ „Гребенчићи 2019“ која ће се одржати на Космају 12.05.2019.год. Ово је прилика за све родитеље деце од I до IV разреда основне школе, да их упознају са чудесним светом планинарења.

Акцију „Гребенчићи 2019“ организује ПК „Гребен“ из Младеновца. Осмишљена је тако да на 4 базе деци представи 4 сегмента планинарства: Високогорство, Алпинизам и спортско пењање, Оријентацију и Помоћ у планини.

  • База 1: Високогорство
  • База 2: Алпинизам и спортско пењање
  • База 3: Оријентиринг
  • База 4: ГСС база – Помоћ у планини

Децу на базама дочекују предавачи који им држе презентацију о теми одређеној за ту базу и приређују малу демонстрацију. Потом деца учествују у активностима на бази. Почетак и крај стазе је на фудбалском игралишту.

Пре почетка акције деци биће подељен беџ за једну од четири базе. Дете са датим беџом узеће активно учешће на бази која је истакнута на том беџу, док ће на другим базама бодрити своје другаре.

Хронолошки план акције:

  • 07:00 – полазак из Крагујевца (код Крста)
  • 08:30-08:45 – долазак учесника на акцију, пријаве организатору
  • 08:45-09:00 – отварање акције, поздравни говор
  • 09:00-14:00 – обилазак стазе и активности на базама
  • 14:00-14:30 – додела захвалница клубовима и крај акције
  • 15:00 полазак за Крагујевац

Активности на базама:
Активности се састоје од следећег:
Старт: Деци биће објашњено кретање у колони по маркираним планинарским стазама. Потом ће водичи са децом формирати колону и кренути ка базама.

База 1: Високогорство
База биће формирана као планинарски базни камп. Предавачи објасниће принцип дужег боравка у високим планинама и демонстрирати кретање уз гелендер. Деца се упознају са опремом и кампом.

База 2: Алпинизам и спортско пењање
Алпинисти ће одржати кратко предавање о алпинизму и спортском пењању, објаснити сличност и разлике између ове две дисциплине и демонстрирати пењање уз вештачку стену, а након тога деца добиће прилику да се пењу уз вештаку стену.

База 3: Оријентиринг
На овој бази припадници ПК „Гребен“ одржаће предавање о оријентирингу и демонстрирати како изгледа такмичење у овој планинарској дисциплини. Деца ће уз помоћ добијене мапе тражити скривене коте на мини полигону.

База 4: Помоћ у планини
Припадници Горске службе спасавања Србије на овој бази држе предавање о безбедности у планини као и о њиховој улози у обезбеђивању скијалишта и планинарских акција. Потом ће демонстрирати вежбу спасавања где ће деца на овој бази моћи да учествују у симулацији евакуације са планине.

Гребенчићи су акција едукативног карактера. Кратка је стаза по благом шумском терену.
Од опреме је потребно да деца имају адекватну обућу и одећу. Обавезна заштита од сунца. Храна и вода је из ранца. На свакој бази биће обезбеђена додатна количина воде.


У организацији ПЕК „Гора“, за заинтересоване из Крагујевца, на ову акцију могу поћи деца од I до IV разреда основне школе, у обавезној пратњи родитеља или пунолетне особе. 

Пријаве за акцију и додатне информације, заинтересовани могу добити на састанцима чланства ПЕК „Гора“, сваке среде од 20. часова у Првој крагујевачкој гимназији.

Оквирни трошак за учеснике акције износи око 700 динара по особи. Стварни трошак биће одређен накнадно, на основу броја пријављених и ангажованог превоза. У цену ће бити урачунат само трошак превоза. Приликом пријаве обавезна је уплата аконтације од 500 динара.

Рок за пријаву: 06.05.2019.г.

Организатор испред ПЕК „Гора“: Андреј Ивошев, планински спортски водич. Тел: 064/8540-330

Share.

Leave A Reply