Крупајско врело - ПЕК Гора

Крупајско врело

0

Планинарско еколошки клуб Гора за недељу 19. мај 2019. планира обилазак Крупајског врела хидро-геолошког споменика природе. Крупајско врело спада у групу крашких врела и налази се у подножју планине Бељанице. Проглашено је за заштићено природно добро од изузетног значаја и представља један од најјачих крашких извора у Србији. Пре посете самом Крупајском врелу, планирана је краћа стаза Хомољским планинама. Стаза полази из места Осаница, дужине је 10 км, стаза је лагана са висинском разликом око 200 м, интересантна је, део стазе иде клисуром Осаничке реке. Стаза пролази кроз прелеп прераст Касоње и обилује различитим облицима геоморфолошке грађе, са крашким и хидролошким појавама. Клисура је јединствена на овим просторима. У самој клисури очувало се 166 биљних заједница међу којима су доминантне реликтне врсте, 22 врсте птица и 15 врста сисара. Стаза је кружна и завршава се у месту Осаница, где нас чека превоз којим идемо до места Крупаја и Крупајског врела. План акције:

  • 06:00 полазак из Крагујевца (код Крста)
  • 08:00 долазак у место Осаница, одакле креће кружна стаза дужине 10 км,
  • 14:00 повратак у Осаницу где нас чека наше возило и превози до места Крупаја,
  • 14:30 долазак у село Крупаја, одакле крећемо на кратку пешачку туру до Крупајског врела, где ћемо провести неколико сати,
  • 19:00 полазак за Крагујевац.

Непоходна опрема:

  • Планинарске ципеле,
  • Гардероба за једндневни излет и резервна гардероба која може да остане у аутобусу,
  • Камашне,
  • Планинарски штапови,
  • Храна и вода из ранца.

Пријаве за акцију:

Организатор акције је Светлана Предојевић, телефон: 063 74 14 826, а водич на стазама је Иван Ћурчић, планинарски водич III категорије.

Пријављивање уз обавезну уплату аконтације у износу од 500 динара, средом на састанку клуба у Првој крагујевачкој гимназији, у 20:00. Последњи дан за пријаву или одустајање од акције је среда 15,мај, након овог датума, у случају одустанка од акције, аконтација се не враћа, осим у случају да се пронађе замена.

Цена превоза:

Начин превоза и коначна цена биће утврђени по пријави учесника, оријентациона цена, око 1000 дин.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску картицу ПСС са плаћеном чланарином за 2019. годину.

Сви учесници акције су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2019. годину, што потврђују планинарском, чланском картицом приликом пријаве и уплате аконтације.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназији. За сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати у планинарским акцијама?

Share.

Leave A Reply