Копаоник 2019 - ПЕК Гора

Копаоник 2019

0

18 – 19.05.2019. (субота и недеља)

Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац, дана 18. и 19. маја 2019. године поново и традиционално у сарадњи и уз гостопримство Драгана Јововића организује дводневну планинарску акцију на простору Копаоника. Током тог викенда проћи ћемо покрај водопада Јеловарник, испети се на Небеске столице и спустити у Сунчану долину! Сместити се у апартманима Хотела „Mount“! Дружити на вечери уз музику и отворени шанк! Другог дана након доручка и кратке шетње упутиити се до Јошаничке Бање на купање и ручак. У повратку за Крагуејвац планирамо да обиђемои манастир Студеницу.

Копаоник (познат и као Сребрна планина) је највећи планински масив у Србији који се пружа од северозапада ка југоистоку дужином од око 75 километара, досежући у средњем делу ширину од око 40 километара. Један његов део је заштићена зона под именом „Национални парк Копаоник“ у оквиру кога постоји већи број заштићених природних целина, а на њему се налази и највећи скијашки центар у Србији. Његов највиши врх је Панчићев врх са 2017 метара, на коме се налази маузолеј чувеног српског природњака по коме је и добио име. Цео масив је добио назив по великом рудном богатству које је на њему експлоатисано још од средњег века, а на његовом ширем простору је смештен читав низ културно-историјских споменика из периода од XII до XV века. Захваљујући развијеном туристичком центру са савременим хотелима и пратећим објектима, Копаоник представља једну од најпопуларнијих туристичких дестинација у Србији.

Највиши део је пространа површ Равни Копаоник, око које се дижу Суво Рудиште са Панчићевим (Милановим) врхом (2017 m), Караман (1934 m), Гобеља (1834 m) и др. Југоисточно од Сувог Рудишта гребен Копаоника је сужен и рашчлањен у низ пластастих узвишења: Чардак (1590 m), Шаторица (1750 m) и Оштро копље (1789 m), између којих су широке преседлине.

Хотел „Mount“ налази се наспрам хотела „Гранд“. У понуди има 13 апартмана, који одговарају како пословним тако и туристичким посетама Копаонику. Направљен је у планинском етно стилу, од природних материјала. У опремању хотела посебна пажња посвећена је детаљима. Ентеријер одише топлином. Опремљен је уникатно израђеним намештајем. Детаљи од дрвета и кованог гвожђа чине амбијент удобним и опуштеним. Свака соба је опремљена плазма ТВ-ом, одличним surround системима, директном телефонском линијом и брзом wireless internet везом, што даје могућност да останете у вези са свим што је и ко је вама важан – битан. Бежичне тастаруре и преглед на ТВ-у „сурфовање“ internet-ом чине изузетно пријатним. Апартмани су опремљени мини кухињама са баром.

Хотел уз апартмане располаже: рестораном домаће кухиње на два нивоа, са 90 места; фитнес центром са 14 life-fitnes справа за вежбање, 3 кардио справе, траком за трчање, елиптик симулатором нордијског трчања, степером и теговима који покривају целокупну мишићну партију; вертикалним соларијумом; студиом за масажу; финском сауном; парним купатилом. У призмељу у нивоу рецепције, из хола хотела се улази у скијашницу, из које се директно излази на снег.

План акције:

Субота, 02.06.2018.

06:30 – Полазак из Крагујевца (Код Крста)
09:00 – Долазак у Брзеће (Брус) са одмором у ресторану „Колиба“ (гратис кафа или чај)
09.30 – Полазак до водопада Јеловарник, одакле одмах крећемо на планинарску стазу у правцу Небеских столица. Настављамо стазом преко Крчмара, Црне дубоке и Црвене дубоке,
16.00 – смештај у Хотелу „Моунт“ и одмор,
19.00 – презентација о експедицији на Јужни пол.
20.00 – вечера са отвореним шанком и музиком.

Недеља, 19.05.2019.

08:00 – Доручак
09.00 – Обилазак туристичког центра Копаоник
10:00 – Полазак за Јошаничку Бању (купање)
13.00 – Ручак
14.00 – Повратак за Крагујевац ( са обиласком манастира Студеница)

Повратак у Крагујевац до 23:00 сати

Неопходна планинарска опрема, храна и вода:

 • заштита од сунца, ветра и падавина,
 • планинарске ципеле,
 • резервна гардероба,
 • чеона лампа,
 • штапови,
 • на стази носити минимум 1 литар воде,
 • храна на стази је из ранца.

Са собом је потребно понети оверену здравствену књижицу, личну карту, планинарску картицу са маркицом за 2018 годину.

Трошкови акције:

 • Цена смештаја у хотелу „Mount“, освежавајућег пића у ресторану „Колиба, вечере са музиком и отвореним шанком и доручка износи 700,00 динара.
 • Цена превоза зависи од броја заинтересованих и накнадно ће бити саопштена.

Пријаве за акцију:

Пријаве се шаљу СМС поруком на моб. тел. 060/36-00-604 (Микица Миловановић), или на састанку клуба у Првој крагујевачкој гимназији, средом од 20:00, најкасније до среде, 15. маја 2019. године.

Рок за отказивање учешћа је 15. мај 2019. године. Свако ко откаже учешће после наведеног рока, дужан је да сам пронађе замену за учешће, или је у обавези да сноси пун износ превоза за ову акцију. Број места у хотелу је ограничен.

За учешће у акцији потребно је имати лична документа, личну карту, оверену здравствену књижицу и планинарску картицу ПСС-а са маркицом за 2019. годину.

Сви учесници у акцији учествују на споствену одговорност и дужни су да потпишу изјаву о одрицању од покретања поступка о утврђвању одговорности, коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену. Водич има право да одбије пријву за акцију оном планинару за ког процени да тај планинар није физички спреман, није прописно опремљен, или својим поступцима може да омета успешно извођење акције. Сви учесници акције су дужни да се понашају у складу са  одребама које прописују  „Правилник о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС и “Правила понашања планинара”Такође, сваки учесник је дужан да поштује усмена упутства организатора и водича на акцији.

У акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су извршила лекарски преглед, потписала приступницу, попунила евиденциони лист и потписала изјаву о одустајању од покретања поступка о утврђивању одговорности, у којој стоји и напомена да у акцији учествују на сопстевну одговорност). Образац изјаве учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист попуњавају код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК „Гора“, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназији. 

 

 • Водите рачуна о сопственој безбедности и безбедности других,
 • Молимо вас да водите рачуна о свом здравственом стању и реалним   опасностима на стази
 • Физички неприпремљени не полазите на акцију.

 

Организатор акције и водич на стази, Микица Миловановић.

Контакт: 060/36-00-604

Share.

Leave A Reply