Чајниче - на оматрачници изнад Дрине - ПЕК Гора

Чајниче – на оматрачници изнад Дрине

0

 

БОРОВСКА ПЛАНИНА

Средњовеквни град Самобор на Дрини – Ново Горажде

Са домаћинима ПЕД „Вијогор“ – Чајниче и гостима, планинарима ПД „Љесковац“ Прибој и ПД „Столац“ Вишеград

 25 – 26.05.2019. (субота и недеља)

 Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац и ове године наставља традиционално успешну сарадњу и дружење са пријатељима планинарима Планинарско – еколошког друшта „Вијогор“ Чајниче. Задњег викенда у мају 2019. године дружићемо се са њима на изузетно атрактивној и не посебно захтвеној планинарској стази дужине од око 17 километара. Стаза нас из центра Чајнича води правцем северозапад, ка обронцима Боровске планине, до једног стеновитог узвишења, испод којег се река Јањина улива у Дрину. Са виса се пружа величанствен поглед на долину Дрине, на Ново Горажде, на планине и  висове са оне стране Дрине.

На овом узвишењу, надморске висине од око 850 метара, пред крај 14 века, Сандаљ Хранић, српски велможа из славне династије Косача, саградио је утврђење Самобор, које је, иако оронуло у прохујалим вековима иза нас,  и даље репрезентативни културно – историјски споменик Републике Српске. Тврђава данас са својом околином предстставља национални споменик Босне и Херцеговине.

План акције:

Субота, 25.05.2019.

08.00 – Полазак из Крагујевца (Код Крста)
17:00 – Долазак у Чајниче

 

Први дан ове планинарске акције предвиђен је за пут до Чајнича, на ком ћемо, нимало не журећи, имати прилику да обиђемо туристичко насеље Мећавник на обронцима Таре, музејско – туристичке комплексе Шарганске осмице –  железничке станице Шарган Витаси и Јатаре, један од најстаријих манастира на простору БиХ, Добрун, у долини Рзава, и неизбежно на Дрини ћуприју и Андрићград у Вишеграду.

По пристизању у Чајниче и након смештаја у новообновљеном хотелу на видиковцу у Чајничу, имаћемо прилику да обићемо Манастир Успења Пресвете Богородице у центру Чајнича. Манастирска црква потиче из 14. века.

У музеју и цркви ћемо имати прилику да видимо Чајничко јеванђеље,  једину средњовековну рукописну књигу из старе српске државе Босне, која је до данас сачувана у Босни и Херцеговини. Јеванђеље се према особеностима језика датира у рани XV век, а настало је на тлу источне Босне. Власништво је Српске правослване цркве.

Имаћемо прилику да видимо и Богородицу Красницу, православну чудотворну икону која се чува у овом манастиру. Икона Мајке Божије је рад на дрвету, а насликао ју је Свети апостол и јеванђелиста Лука.

У вечерњим сатима ћемо се дружити са домаћинима у неком од угоститељских објеката у Чајничу.

Недеља, 26.05.2019.

06:00  Устајање, паковање, доручак,
07.00  Јутарња молитва у Цркви Успења Пресвете Богородице (слободан избор),
80:00  Полазак на стазу,
15.00 Завршетак акције, Ручак
16.30 – Повратак за Крагујевац,

Очекивани долазак у Крагујевац до 23:00 сати

Неопходна планинарска опрема, храна и вода:

  • заштита од сунца, ветра и падавина,
  • планинарске ципеле,
  • резервна гардероба,
  • чеона лампа,
  • штапови,
  • на стази носити минимум 1 литар воде,
  • храна првог и другог дана на стази је из ранца.

 

У недељу по завршеној акцији домаћини ће послужити ручак у селу Међуречје.

Пријаве за акцију:

 Пријаве се примају на састанку клуба у  Првој крагујевачкој гимназији, најкасније до среде, 22. 05. 2019 године, или СМС поруком на моб. тел. 064/684-68-79 (Жарко Продановић) .

Рок за отказивање учешћа је 22.05. 2019. године. Код отказа учешћа након наведеног рока, планинар је дужан да сам пронађе замену за учешће. У супротном плаћа цену превоза на акцију.

Трошкови акције:

Цена превоза зависи од понуде превозника и броја заинтересованих планинара и накнадно ће бити утврђена.

На основу разговора са домаћинима имамо сазнања да ће цена ноћења бити симболична. О тачној цени ноћења информација следи најкасније до 22.05.2019. године.

За учешће у акцији потребно је имати лична документа, личну карту, оверену здравствену књижицу и планинарску картицу ПСС-а са маркицом за 2019. годину.

Сви учесници у акцији учествују на споствену одговорност и дужни су да потпишу изјаву о одрицању од покретања поступка о утврђвању одговорности, коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену. Водич има право да одбије пријву за акцију оном планинару за ког процени да тај планинар није физички спреман, није прописно опремљен, или својим поступцима може да омета успешно извођење акције. Сви учесници акције су дужни да се понашају у складу са  одребама које прописују  „Правилник о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС и “Правила понашања планинара”Такође, сваки учесник је дужан да поштује усмена упутства организатора и водича на акцији.

 У акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су извршила лекарски преглед, потписала приступницу, попунила евиденциони лист и потписала изјаву о одустајању од покретања поступка о утврђивању одговорности, у којој стоји и напомена да у акцији учествују на сопстевну одговорност). Образац изјаве учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист попуњавају код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК „Гора“, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназији. 

 

  • Водите рачуна о сопственој безбедности и безбедности других,
  • Молимо вас да водите рачуна о свом здравственом стању и реалним   опасностима на стази
  • Физички неприпремљени не полазите на акцију.

 

Организатор акције и водич на стази, Жарко Продановић.

Контакт: 064/684-68-79

Share.

Leave A Reply