Столови за основце - ПЕК Гора

Столови за основце

0

Столови за основце

Планина Столови налази се на 20ак километара југозападно од Краљева, оивичена трију рекама, Ибром, Рибницом и Брезанском реком. Над већинским шумовитим делом планине, издиже се огољени највиши врх Камариште (1375мнв.)

ПЕК „Гора“ 26.05. 2019. године организује једнодневну акцију на простору ове планине. У селу Каменица одређен је почетак, одакле се прво излази на врх Бели камен, преко кога пут наставља до врха Чукар (984мнв) који је највиши врх који ћемо тога дана испести. Са њега, силазимо прво до врха Караула (863мнв), те даље у село Брезна, до планинарског дома „Зорица Гиздавић“, где се ова и стаза завршава. Ту у дому биће организован ручак за све учеснике.

Саму стазу карактеришу ниско растиње (Клека),шумовити предели и пашњаци са којих се пружају видици ка околним планински врховима.

Укупна дужина стазе је 12 километара, са 600 метара успона и око 300 метара спуста.

Планинарска акција “Столови за основце“ је планинарска рекреативна манифестација.

Акција је као догађај конципирана тако да нашим младим нараштајима приближи сву лепоту боравка у природи, да промовише планинарење као здрав начин живота..

Акција је отворена за све ученике основних школа Крагујевца, узраста од V до VIII разреда који су здравствено и психофизички спремни за учешће и који претходно потпишу Пријаву за учешће у акцији и Изјаву пријављеног учесника, у складу са овом најавом.

План акције:

7:00 сати  – Полазак од „Крста“ у центру Крагујевца

08:30 сати – Долазак у Каменицу, припреме и излазак на стазу

15:00 сати – Долазак у планинарски дом у Брезни, ручак

17:00 сати  – Полазак назад за Крагујевац

18:30 сати – Долазак у Крагујевац

Неопходна опрема:

Обућа и одећа адекватна за пешачење планински пределима (ципеле/чизме, заштита од могућег ветра, падавина, Сунца, резервна гардероба), батеријска лампа, прибор за јело…

УЧЕСНИЦИ У АКЦИЈИ

  • У акцији организовано по групама учествују ученици основних школа у Крагујевцу, узраста од V – VIII разреда. Групе ученика у акцији воде просветни радници школе,
  • У акцији могу учествовати и чланови ПЕК „Гора“ и чланови других клубова за планинарском картицом и маркицом за 2019. годину.

Приоритет за учешће у акцији се даје ученицима основних школа.

НАЧИН ПРИЈАВЉИВАЊА

 

За ученике

Вође група (просветни радници) су дужни да прибаве од сваког ученика из групе потписану сагласност родитеља за учешће детета у акцији и да попуне. потпишу и овере печатом школе групну пријаву групе коју воде.(линк за преузимање групне пријаве).

Уз уношење података деце, вођа групе (просветни радник)обавезно уноси и личне податке.

Потписане и оверене пријаве – изјаве и потписану сагласност родитеља вође група предају организатору акције, Николи Пантовићу, на радним састанцима клуба, сваке среде од 20.00 сати у Првој Крагујевачкој гимназији, најкасније до 22.05.2019. године.

Пријавом учесник ослобађа организатора било какве одговорности, грађанске или казнене.

Особе млађе од 18 година, на стази акције похода морају бити у пратњи професора.

 

За чланове планинарских друштава/клубова

Пријаве се примају на састанку клуба у  Првој крагујевачкој гимназији, најкасније до среде, 22. 05. 2019 године, позивањем на моб. тел. 064/380-80-73 (Никола Пантовић), или електронском поштом на e-mail: nikolag89@hotmail.com

Рок за отказивање учешћа је 22.05. 2019. године. Код отказа учешћа након наведеног рока, планинар је дужан да сам пронађе замену за учешће. У супротном плаћа пуну цену превоза на акцију.

Сви учесници у акцији учествују на споствену одговорност и дужни су да потпишу изјаву о одрицању од покретања поступка о утврђвању одговорности, коју ће добити од организатора акције.

 

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену. Водич има право да одбије пријву за акцију оном планинару за ког процени да тај планинар није физички спреман, није прописно опремљен, или својим поступцима може да омета успешно извођење акције. Сви учесници акције су дужни да се понашају у складу са  одребама које прописују  „Правилник о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС и “Правила понашања планинара”Такође, сваки учесник је дужан да поштује усмена упутства организатора и водича на акцији.

 

У акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су извршила лекарски преглед, потписала приступницу, попунила евиденциони лист и потписала изјаву о одустајању од покретања поступка о утврђивању одговорности, у којој стоји и напомена да у акцији учествују на сопстевну одговорност). Образац изјаве учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист попуњавају код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК „Гора“, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназији. 

 

  • Водите рачуна о сопственој безбедности и безбедности других,
  • Молимо вас да водите рачуна о свом здравственом стању и реалним   опасностима на стази,
  • Физички неприпремљени не полазите на акцију.

 

Цена акције, калкулисана на групи од 50 учесника износи 600 динара. Тачан износ биће дат по формирању групе, са тачним бројем учесника.

 

Цена ручка износи 150 динара. Ручак се састоји од војничког пасуља, купус салате и хлеба.

 

 Организатор и водич: Никола Пантовић, планински водич III категорије мб. 619

 

Share.

Leave A Reply