Сеселачка пећина 2019 - ПЕК Гора

Сеселачка пећина 2019

0

Субота 08. јун 2019. године

Планинарски клуб „Озрен“ – Сокобања Организује регионалну планинарску акцију„СЕСАЛАЧКА ПЕЋИНА 2019“. Планинарско  – еколошки клуб „Гора“ се придружује и организује одлазак на ову акцију.

Програм акције:

06.00 – Полазак из Крагујевца (од Крста)
08:00 – Окупљање и пријављивање учесника акције код Дома у Сесалцу
09:15 – Отварање акције
09:30 – Полазак на стазу
15:00 – Обилазак Сесалачке пећине и ручак
17:00 Додела захвалница
18.00 Повратак за Крагујевац

 

СТАЗЕ:

Велика стаза – дужина стазе :  16,5 км. Успон: 730 м, планирано време пешачења: 6,5 сати

СЕСАЛАЦ (430м)– БЕЗДАН  – ТУМБА (842м) – КЛИСУРА МАЂАРСКЕ РЕКЕ (480 м) – ВИДИКОВАЦ ОРЛИ СКОК (570 м) – ГРЕБЕН СТУБЛИНЕ (650м) – СЕСАЛАЧКА ПЕЋИНА (630 м) – СЕСАЛАЦ (430м)

Тежина стазе : Средње захтевна

Мала стаза – дужина стазе :  11,5 км. Успон: 360 м, планирано време пешачења: 4 сата

Иста као велика стаза, осим што се не пење Тумба.

Тежина стазе : Лака, за све узрасте

ОПИС СТАЗА :

Полазна тачка је село Сесалац (надморска висина 430м) одакле се  колским путем иде према пределу Бездан. Затим се излази на Рујишки пут и код моста преко Мађарске реке се одваја велика стаза.

Мала стаза – наставља путем и пролази кроз Клисуру Мађарске реке и затим скреће удесно. После краћег успона долази се до одвајања за видиковац Орли скок.  Након обиласка видиковца наставља се успон до гребена Стублине одакле се пружа леп поглед на Ртањ са југоисточне стране. Наставља се стеновитим гребеном, а затим се скреће улево и након краћег времена се излази на колски пут који води до Сесалачке пећине.

Велика стаза – прелази се мост и иде према Сињем виру, и брзо се одваја улево. Прати се колска стаза са нешто јачим успоном. Затим се излази на равнији део, где се улази у шумску стазу. Стаза води кроз шуму поред каменитог гребена. Затим се излази на чистину, одакле следи краћи и јачи успон на сам врх Тумбе (842 м). Са врха се пружа леп поглед на све околне планине. Повратак је истом стазом до места раздвајања од мале стазе. Затим се наставља трасом мале стазе до Сеселачке пећине.

Опрема – адекватна обућа и гардероба прилагођена временским условима; понети резервну гардеробу.

Окупљање и полазна тачка акције : село Сесалац (удаљено од Сокобање 16 км; на 10км од Сокобање у правцу Књажевца скретање према селу Сесалац, и 6 км до села) код Дома.

Организатор је обезбедио бесплатан ручак на локалитету Сесалачке пећине. Понети прибор за јело.

 Пријаве за акцију:

 Пријаве се примају на састанку клуба у  Првој крагујевачкој гимназији, најкасније до среде, 05. 06. 2019 године, или СМС поруком на моб. тел. 064/684-68-79 (Жарко Продановић) .

Рок за отказивање учешћа је 05.06. 2019. године. Код отказа учешћа након наведеног рока, планинар је дужан да сам пронађе замену за учешће. У супротном плаћа цену превоза на акцију.

Трошкови акције:

 Цена превоза зависи од понуде превозника и броја заинтересованих планинара и накнадно ће бити утврђена.

За учешће у акцији потребно је имати лична документа, личну карту, оверену здравствену књижицу и планинарску картицу ПСС-а са маркицом за 2019. годину.

Сви учесници у акцији учествују на споствену одговорност и дужни су да потпишу изјаву о одрицању од покретања поступка о утврђвању одговорности, коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену. Водич има право да одбије пријву за акцију оном планинару за ког процени да тај планинар није физички спреман, није прописно опремљен, или својим поступцима може да омета успешно извођење акције. Сви учесници акције су дужни да се понашају у складу са  одребама које прописују  „Правилник о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС и “Правила понашања планинара”Такође, сваки учесник је дужан да поштује усмена упутства организатора и водича на акцији.

У акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су извршила лекарски преглед, потписала приступницу, попунила евиденциони лист и потписала изјаву о одустајању од покретања поступка о утврђивању одговорности, у којој стоји и напомена да у акцији учествују на сопстевну одговорност). Образац изјаве учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист попуњавају код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК „Гора“, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназији. 

  • Водите рачуна о сопственој безбедности и безбедности других,
  • Молимо вас да водите рачуна о свом здравственом стању и реалним   опасностима на стази
  • Физички неприпремљени не полазите на акцију.

Организатор акције и водич на стази, Жарко Продановић. Контакт: 064/684-58-79

 

 

Share.

Leave A Reply