Ноћни успон на Ртањ - ПЕК Гора

Ноћни успон на Ртањ

0
  1. ВИДОВДАНСКИ НОЋНИ УСПОН НА РТАЊ

 

29.-30. јун 2019.

(субота/недеља)

 

 

 

Планинарски клуб „Шиљак“ и ове године по осамнести пут организује традиционални „ВИДОВДАНСКИ – НОЋНИ УСПОН НА РТАЊ“. Управни одбор Планинарско – еколошки клуб „Гора“ организује одлазак на ову акцију. Стаза је укупне дужине 14,2 км. Креће се из насеља Ртањ стазом са јужне стране и за око 4 сата лаганог хода се стиже до врха Шиљак на 1560 мнв.

 

Ртањ је планина која се налази у источној Србији, надомак Бољевца. на око 120 километара  од Крагујевца. Припада Карпатско – балканским планинама и састоји се од кречњачког гребена и изразите кречњачке купе на истоку. Свакако најпрепознатљивији део је пирамида на којој се и налази највиши врх Шиљак.

 

Планина Ртањ је право место за све који воле изазов.

 

Посебан изазов представља ноћни успон на врх Ртња (Шиљак 1560 м) и поглед на прелепи звездани свод, који на овој планини у ведрим ноћима изгледа фасцинантно. Затим посматрање изласка сунца у зору са врха, што представља посебан доживљај за сваког посетиоца.

 

Успон на врх је јединствен доживљај, јер се са њега после свитања виде Бољевац, Бор, Сокобања, Копаоник, Јастребац, Стара планина, Кучајске планине…

 

 

 

 

 

ПРОГРАМ:

 

21.00 Полазак из Крагујевца,
23.30 Долазак у насеље Ртањ,
23.30 – 00:15 Окупљање учесника акције,
00.15 – 00.30 Отварање акције,
00.30 Полазак на успон,
04.30 Излазак на врх и посматрање изласка сунца,
05.00 – 08.00 Време предвиђено за боравак на врху планине,
08:00 – 11:00 Силазак,
11:00 – 12:00 Доручак,
12:00 Повратак за Крагујевац.

 

ОПРЕМА:

 

Ципеле (пожељно планинарске), слојевита гардероба, резервна гардероба, пресвлака, ЗИМСКА ЈАКНА (на врху зна да буде много хладно), шушкававац/ ветронепорпусна јакна, чеона лампа (обавезно), кабаница (за сваки случај), качкет/шешир, наочаре за сунце, крема за сунце.

 

ХРАНА И ПИЋЕ:

 

Храна за целу ноћ (сендвичи, воће, слаткиши и слично), минимум 2 литра воде. По силаску у насеље Ртањ, Туристичка организација Бољевац, месна заједница насеље Ртањ и организатор акције обезбеђују доручак за све учеснике акције.

 

Организатор обезбеђује захвалнице за сва друштва – учеснике, као и за најмлађег и најстаријег учесника акције. Организатор обезбеђује учесничку књижицу, беџ успона и печат врха за све учеснике којима је ово прво учешће.

 

Пријаве за акцију:

 

Пријаве се примају на састанку клуба у  Првој крагујевачкој гимназији, најкасније до среде, 26. 06. 2019 године, или СМС поруком на моб. тел. 064/684-68-79 (Жарко Продановић) .

Рок за отказивање учешћа је 26.06. 2019. године. Код отказа учешћа након наведеног рока, планинар је дужан да сам пронађе замену за учешће. У супротном плаћа цену превоза на акцију.

 

Трошкови акције:

 

Цена превоза зависи од понуде превозника и броја заинтересованих планинара и накнадно ће бити утврђена.

 

За учешће у акцији потребно је имати лична документа, личну карту, оверену здравствену књижицу и планинарску картицу ПСС-а са маркицом за 2019. годину.

Сви учесници у акцији учествују на споствену одговорност и дужни су да потпишу изјаву о одрицању од покретања поступка о утврђвању одговорности, коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену. Водич има право да одбије пријву за акцију оном планинару за ког процени да тај планинар није физички спреман, није прописно опремљен, или својим поступцима може да омета успешно извођење акције. Сви учесници акције су дужни да се понашају у складу са  одребама које прописују  „Правилник о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС и “Правила понашања планинара”Такође, сваки учесник је дужан да поштује усмена упутства организатора и водича на акцији.

 

У акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су извршила лекарски преглед, потписала приступницу, попунила евиденциони лист и потписала изјаву о одустајању од покретања поступка о утврђивању одговорности, у којој стоји и напомена да у акцији учествују на сопстевну одговорност). Образац изјаве учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист попуњавају код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК „Гора“, средом од 20.00 у Првој крагујевачкој гимназији. 

 

  • Водите рачуна о сопственој безбедности и безбедности других,
  • Молимо вас да водите рачуна о свом здравственом стању и реалним   опасностима на стази
  • Физички неприпремљени не полазите на акцију.

 

Организатор акције и водич на стази, Жарко Продановић.

Контакт: 064/684-58-79

 

 

 

 

Share.

Leave A Reply