„In honor of my donor VII“ – Тупижница - ПЕК Гора

„In honor of my donor VII“ – Тупижница

0

Из велике љубави према природи и планинарењу, годину дана након трансплантације плућа у Бечу, Сандра Живковић (27) организовала је планинарски успон у част свог донора под називом „In honor of my donor“ на Тупижници, код Књажевца. Те 2014. године са Сандром су се попели најближи пријатељи и познаници, а онда је одлучила да то прерасте у нешто много озбиљније, с обзиром на предрасуде и страхове које људи имају о завештању органа. Од 2015. године посетиоци ове планинарске акције имају прилике да, пре него што крену са планинарењем, чују укратко животну причу особе која је имала трансплантацију неког органа, а потом и представника Министарства здравља. Акција ће се ове године одржати по 7. пут.

Карактеристике стазе:

Тупижница је планина у источној Србији, позната је под именом Ласовачка планина. Налази се северозападно од књажевачке и југозападно од зајечарске котлине, са леве стране Белог Тимока. Припада источној зони млађих кречњачких планина и има меридијански правац пружања. На западу завршава високим стеновитим одсеком, (Ласовачки камен 1160 m) а на истоку има изглед благо нагнутог платоа.

Највиши истоимени врх достиже висину од 1162 m. Највећи део планине изграђен је од кречњека,, па се на њој срећу многи површински и подземни крашки облици рељефа. Шумски прекривач Тупижнице је доста уништен. На планинске пашњаке изгони се стока. На највишем делу Тупижнице је телевизијски релеј, до којег води асфалтиран аутомобилски пут.

 • Дужина стазе: 14 км
 • Највиша тачка: 1160 мнб
 • Висинска разлика: +- 787 м
 • Време поребно за прелазак стазе: око 6 часова.

План акције: субота 21.09.2019.

 • 06:00 Окупљање учесника код Крста у центру Крагујевца
 • 06:15 Полазак аутобуса ка одредишту
 • Долазак у село Бучје око 09:00, припреме, пријаве учешћа код организатора, и полазак на стазу по програму и сатници организатора.
 • 16:00 – 17:00 Повратак са врха, ручак и подела захвалница клубовима.
 • Повратак у Крагујевац до 21:00 час.

Непоходна опрема:

 • Планинарске ципеле,
 • Заштита од ветра, сунца и кише, полар дукс, камашне, капу, и рукавице.
 • Планинарски штапови.
 • Резервна сува гардероба (може остати у аутобусу за повратак са стазе).
 • Потребно је са собом понети и чеону лампу са резервним батеријама.
 • Храна и вода: из ранца, за целодневни боравак у природи.

Пријаве за акцију:

Уз уплату аконтације од 500 динара, најкасније до среде, 18.09.2019., на састанцима клуба, или до попуне места у превозу.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2019. годину.

Рок за отказивање учешћа 18.09.2019..г.. Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену за учешће, или им се неће вратити уплаћена аконтација.

Трошкови превоза:

Око 1000 динара за попуњен комби. Начин превоза и коначна цена биће утврђени по пријави учесника.

Организатор акције и водич на стази је Андреј Ивошев, телефон: 064/854-0330


За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску картицу ПСС са плаћеном чланарином за 2019. годину.

Сви учесници акције су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2019. годину, што потврђују планинарском, чланском картицом приликом пријаве и уплате аконтације.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност).

Share.

Leave A Reply