Копаоник - Кукавица и Козје стене - ПЕК Гора

Копаоник – Кукавица и Козје стене

0

Недеља, 6. октобар 2019.

Окупљање учесника акције је код Крста у центру Крагујевца у 5:45, полазак ка Копаонику тачно у 6:00. Уз краћу паузу за кафу у ресторану „Јеринин град“ на Ибарској магистрали, на одредиште, излетиште „Кадијевац“, стижемо око 8:50. Припремамо и проверавамо сву потребну опрему и на стазу крећемо у 9:00. Одатле се пењемо на Кукавицу (1726) и са ње пратимо гребен ка Козјим стенама (1341), са којих имамо лепе видике на врхове Копаоника и суседне планине. Са Козјих стена силазимо гребеном кроз шуму преко Белиша (1014) ка Дашничком потоку до Бранове стругаре (692) и коначно путем до полазне тачке ове стазе.

Планирана стаза је дужине око 12 км са укупним успоном од 600 м и силаском од 1150 м, са деоницама које пролазе ван путева и стаза кроз шуму. За пролазак овом стазом требаће нам око 7 сати пешачења.

Повратак за Крагујевац би био око 18 часова, ако успемо да стазу пређемо како је планирано. Са успутним задржавањем у некој од кафана на Ибарској магистрали, у Крагујевац би стигли после 22 часа..

Обавезна опрема: дубоке планинарске ципеле, одећа примерена годишњем добу и временским условима, штапови за ходање, заштита од кише,  батеријска лампа са резервним батеријама, комплет прве помоћи, прусик, неопходни лични лекови.

Храна и вода: из ранца. Најмање 2 л воде.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2019. годину.

Акција је захтевна. Намењена је искусним и физички спремним планинарима. Изводи се делом необележеним и неуређеним стазама и крећемо се планираном трасом на основу мапе, компаса и ГПС-а. Сви учесници морају бити спремни на импровизације које су неминовне када се пролази захтеван терен. Организатор не сноси одговорност за евентуалне проблеме при орјентисању који могу настати због непроходности терена, физичких препрека на терену, зарасле стазе и других непредвиђених околности. Ове ситуације захтевају прилагођавање и у овим случајевима организатор задржава право измене трасе сходно околностима.
Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију.

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Пријаве за акцију, најкасније до среде, 2. октобра 2019., на састанку клуба.

Цена превоза би била око 1300 динара за попуњен комби од 20 места, што ће бити и ограничење на број учесника. Начин превоза и коначна цена биће утврђени по пријави учесника.

Организатор ове акције и водич на стази је Дејан Милошевић, планинарски водич III категорије, мб 486, телефон: 064/2415412.

Share.

Leave A Reply