Успон на Острвицу и Рудник - ПЕК Гора

Успон на Острвицу и Рудник

0

БРАТСВО ПЛАНИНАРА ШУМАДИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УЗВРАТНА ПОСЕТА ПЛАНИНАРА ПЕД „ВОЈОГОР“ ЧАЈНИЧЕ

19.10.2019. ГОДИНЕ
20.10.2019. ГОДИНЕ
Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац, наставља пријатељство, успешну сарадњу и дружење са планинарима Планинарско – еколошког друштва „Вијогор“ Чајниче. Након заједничке акције код њих у мају месецу ове године, организујемо узвратну посету и планинарење са нашим драгим гостима на планинама и врховима Шумадије.
Овог пута, дана 19.10.2019. године дочекаћемо пријатеље из Чајнича у Горњем Милановцу и са њима заједно наставити пут ка Островици. Након успона на Островицу из Варошице Рудник ћемо поћи у поход на планину Рудник, на врх Средњи Штурац.
Острвица је узвишење у оквиру  Рудничког масива  које доминира селима  Варнице ,  Заграђе ,  Драгољ  и  Трудељ  у  општини Горњи Милановац .
Надморска висина врха је 758 метара. По пореклу представља остатак разорене  вулканске купе . Због свог положаја и облика у  средњем веку је  била значајна јер се на њој налазило војно  утврђење , чији се остаци и данас могу видети на самом врху. Крајем маја 2009. године Островица је проглашена за  споменик природе .
Рудник, планина која доминира  Шумадијом , налази се око 100 km јужно од  Београда , односно 15 km од  Горњег Милановца . На Руднику има осам врхова изнад 1.000 m надморске висине, а највиши је Цвијићев врх  (1.132 m), раније познат као Велики Штурац. Највеће насеље на планини је варошица Рудник.
Варошица  Рудник  је смештена између 500 и 700 m надморске висине. Врх Средњи Штурац има надморску висину од 1113 метара.

СТАЗЕ:
Островица: Дужина стазе 2 киломтара, укупан успон и спуст 220 метара, време потребно за успон и спуст 1 сат и 40 минута.
Рудник – Средњи Штурац: Дужина стазе 8 киломатара, укупан успон и спуст 550 метара, време потребно за успон и спуст 2 сата и 30 минута.

ПЛАН АКЦИЈЕ:
Субота, 19.10.2019.
08.00 – Полазак из Крагујевца (Oд Крста)
08.45 – Сусрет са планинарима ПЕД „Вијогор“ Чајниче

09.30 Долазак у подножје Островице и покрет на успон
11.00 Силазак са Островице
11.00 – 12.30

Путовање до варошице Рудник са одмором у неком
од угоститељских објеката у вароши.

12.30 Успон на врх Средњи Штурац, на планини Рудник
15.00 Повратак у варошицу Рудник
15.00 – 16.00 Одмор у селу Јарменовци
17.00 Повратак у Крагујевац са гостима
20.00

Заједничка вечера са гостима у ресторану „Градски кварт“

Планинарско – еклошки клуб „Гора“ за своје чланове, након повратка са планинарења у угоститељском објекту Кафана „Кварт“ са почетком у 20.00 сати организује заједничку вечеру са гостима из Чајнича.
Цена вечере без пића износи 500,00 динара.
Мени: Димљене буткице са поврћем, спремљене под сачом.

Недеља, 20.10.2019.
У недељу, 20.10.2019. године планирано је дружење са гостима из Чајнича уз
обилазак дестинација на подручју општине Крагујевац по њиховом избору.
Након дружења следи њихов испраћај за Чајниче.

 • Неопходна планинарска опрема, храна и вода:
 • заштита од сунца, ветра и падавина,
 • планинарске ципеле,
 • резервна гардероба,
 • штапови,
 • на стази носити минимум 1 литар воде, храна првог и другог дана на стази је из ранца.

Пријаве за акцију:
Пријаве се примају на састанку клуба у  Првој крагујевачкој
гимназији, најкасније до среде, 16. 10. 2019 године, или СМС поруком на моб.
тел. 064/684-68-79 (Жарко Продановић) .
Рок за отказивање учешћа је 16.10. 2019. године. Код отказа учешћа након
наведеног рока, планинар је дужан да сам пронађе замену за учешће. У
супротном плаћа цену превоза на акцију.

Трошкови акције:
Цена превоза зависи од понуде превозника и броја заинтересованих планинара и накнадно ће бити утврђена.

За учешће у акцији потребно је имати лична документа, личну карту, оверену здравствену књижицу и планинарску картицу ПСС-а са маркицом за 2019. годину.
Сви учесници у акцији учествују на споствену одговорност и дужни су да потпишу изјаву о одрицању од покретања поступка о утврђвању одговорности, коју ће добити од организатора акције.
Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2019. годину, што потврђују планинарском, чланском картицом приликом пријаве и уплате аконтације.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназији. За сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати у планинарским акцијама?

 • Водите рачуна о сопственој безбедности и безбедности других,
 • Молимо вас да водите рачуна о свом здравственом стању и реалним
  опасностима на стази.
 • Физички неприпремљени не полазите на акцију.

Организатор акције и водич на стази, Жарко Продановић.
Контакт: 064/684-68-79

Share.

Leave A Reply