Вујан, гребеном из Брђанске клисуре - ПЕК Гора

Вујан, гребеном из Брђанске клисуре

0

Недеља, 24. новембар 2019.

Окупљање учесника акције је код Крста у центру Крагујевца у 6:45, полазак ка одредишту тачно у 7:00. На одредиште стижемо око  8:15. Припремамо и проверавамо сву потребну опрему и на стазу крећемо у 8:30. Одатле се пењемо из Брђанске клисуре гребеном Дрновиотг брда, све време пратећи његов вршни део.
Стаза је у почетку нешто стрмија јер прелази преко стена, али се лако савладава. Ближећи се вршном делу гребена стаза постаје све лакша и на самом гребену она је сасвим једноставна за пролазак. Све време са гребена се пружају лепи видици на оближње планине и врхове, као и на оближњи Горњи Милановац.
У продужетку гребена спушамо се до манастира Вујан, а по жељи учесника пењемо се и до врха планине Вујан. У повратку силазимо још једним гребеном низ Репишта до села Брђани, где ће нас чекати превоз.

Планирана стаза је дужине око 13 км са укупним успоном и силаском од 650 м. За пролазак овом стазом требаће нам око 6 сати пешачења.

Повратак за Крагујевац би био око 18 часова.

Обавезна опрема: дубоке планинарске ципеле, одећа примерена годишњем добу и временским условима, штапови за ходање, заштита од кише,  батеријска лампа са резервним батеријама, комплет прве помоћи, прусик, неопходни лични лекови.

Храна и вода: из ранца. Најмање 2 л воде.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2019. годину.

Акција није захтевна. Намењена је и мање искусним планинарима. Изводи се делом необележеним и неуређеним стазама и крећемо се планираном трасом на основу мапе, компаса и ГПС-а. Сви учесници морају бити спремни на импровизације које су неминовне када се пролази захтеван терен. Организатор не сноси одговорност за евентуалне проблеме при орјентисању који могу настати због непроходности терена, физичких препрека на терену, зарасле стазе и других непредвиђених околности. Ове ситуације захтевају прилагођавање и у овим случајевима организатор задржава право измене трасе сходно околностима.
Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију.

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Пријаве за акцију, најкасније до среде, 20. новембра 2019., на састанку клуба.

Цена превоза би била око 700 динара за попуњен комби од 20 места, што ће бити и ограничење на број учесника. Начин превоза и коначна цена биће утврђени по пријави учесника.

Организатор ове акције и водич на стази је Дејан Милошевић, планинарски водич III категорије, мб 486, телефон: 064/2415412.

Share.

Leave A Reply