Међународни дан планина - Јешевац и Борачки Крш - ПЕК Гора

Међународни дан планина – Јешевац и Борачки Крш

0

Поштовани пријатељи,

позивамо Вас да нам се у недељу 08.12.2019.г., придружите на Традиционалној акцији из календара ПСС „Јешевац – Борачки крш“. Ова планинарска акција се изводи почев од 2010. године. Почели смо акције са 2 друштва и 22 учесника, док смо прошле године на стази имали 11 планинарских друштава и 205 учесника.

Недеља 8. децембар 2019.

Међународни дан планина – Јешевац и Борачки Крш
ПД „Жежељ“ и ПЕК „Гора“, Крагујевац

Поводом 11. децембра, Међународног дана планина, ПД „Жежељ“ и ПЕК „Гора“ из Крагујевца традиционално организују регионалну планинарску акцију на планини Јешевац.
Јешевац је планина у Шумадији налази се недалеко од Горњег Милановца, на само 7 километара источно. Највиша тачка планине Јешевац је Црни врх, 902 мнв, што је веома високо за брежуљкасту Шумадију. Јешевац је планина трећа по висини у Шумадији, после Рудника са севера и Гледићких планина са југоистока. У подножју планине Јешевац, у котлини са југоистока налази се Гружанско језеро, а на југозападу се ослања на падине планине Вујан.

Организовани полазак из Крагјевца је у 07:00 од Крста, ка селу Јабланица код Горњег Милановца. Село Јабланица се налази на 48 км од Крагујевца, на путу Крагујевац – Горњи Милановац, код Рапај Брда се скреће лево према почетној тачки акције. Из правца Горњег Милановца, село Јабланица је удаљено 8км.

План акције:
08:00 – 08:30 окупљање и пријављивање учесника акције
08:30 планирани полазак на стазу ка врху Тријеске (736 мнв), а затим се наставља преко Савићевице (711 мнв) и Зелене баре ка Црквини (рушевине средњевековног манастира Јешевац). После паузе на овом локалитету, настављамо пешачење преко Јешевачке косе ка засеоку Чаировићи и Борачком кршу (515 мнв). Борачки крш је опциона варијанта за пењање на исти (3 км).
16:00 -16:30 Завршетак акције у селу Борач. Затим се организованим превозом учесници пребацују до ресторана у Равном Гају.
17:00 – 18:00 Ручак и дружење планинара, додела диплома и захвалница. Цена ручка (пасуљ са кобасицом) без пића, је 250 динара. Обавезна пријава за ручак организатору до 06.12.2019. преко клубова. (Није потребно носити прибор за јело.)
18:00 – 18:30 Организовани повратак у Крагујевац

Дужина стазе је 18км. Стаза је средње напорна. Воде на стази има у селу Јабланица, локалитету Црквине и месту Борач.
Лакша стаза. За оне планинаре који не желе да пешаче целу дужину стазе, биће омогућено да се после успона на Тријеску врате до аутобуса у Јабланици (укупно 6,5км) и превезу се до села Борач где могу изаћи на Борачки крш (3км).

Пријаве и додатне информације
Организациони одбор акције Воја Милић 0642774442 ПД „Жежељ“, Радојица Перовић, 0642183412 председник ПД „Жежељ“, Гојко Јакшић 0638271441 ПЕК „Гора“.

Опште напомене
На акцијама могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од УИАА, са урађеним лекарским прегледом и са уплаћеном чланарином за 2019. годину, што потврђују планинарском, чланском картицом приликом пријаве. Такође на акцији могу учествовати и лица за које је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопствену одговорност).
Опрема: одговарајућа за акцију и временске услове. (Планинарске ципеле, заштита од ветра, сунца и кише, снега, полар дукс, камашне, планинарски штапови, заштитна крема од УВ зрачења, резервна сува гардероба и лака обућа која може остати у превозу до повратка са стазе, лампа са резервним батеријама, позитивно расположење.) Храна и вода из ранца за целодневни боравак у природи.
Акције се одвијају у складу са „Правилником о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС-а. Сви планинари учествују на сопствену одговорност. Сваки планинар је дужан да понесе личну карту, здравствену књижицу и планинарску књижицу са плаћеном чланарином за 2019. годину. Водич у складу са правилником о извођењу планинарских акција ПСС-а, задржава право измене плана у случају непредвиђених околности. Организатор и водич на стази не сносе одговорност за евентуалне повреде и несрећне случајеве изазване самовољом појединаца, несреће изазване здравственим проблемима, као и за несреће изазване под дејством алкохола и других недозвољених супстанци, не одговарају за учеснике који крену на стазу самостално, пре или након оранизованог поласка, као и за учеснике који одаберу неки други правац успона и силаска.
Услучају лошег времена, наглог наоблачења или грмљавине искључите своје мобилне телефоне. Уколико се изгубите, не удаљвајте се са места на коме сте се затекли и одмах позовите неки од бројева телефона организатора. Водите рачуна о сопственој и безбедности других. Физички неприпремљени не полазите на акцију. Како би смо што квалитетније планирали и организовали поход и прихват учесника молимо Вас да свој долазак најавите благовремено, а најкасније до 6. децембра 2019. године, са подацима:
– о броју планинара Вашег клуба – друштва који ће учествовати у акцији, податке о најмлађем и најстаријем учеснику акције
– о броју планинара Вашег клуба – друштва који ће користити наш превоз,
– о броју планинара Вашег клуба – друштва који се опредељују за наш ручак.

Организоване групе су у обавези да припреме списак планинара на Обрасцу бр. 1 ПСС и предају га организатору пре изласка на стазу.

Организациони одбор акције
У Крагујевцу 20.11.2019.

Share.

Leave A Reply