Кавгалија од Полумира - ПЕК Гора

Кавгалија од Полумира

0

Недеља, 22. децембар 2019.
Планирана стаза је дужине око 19 км са укупним успоном и силаском од 1300 м, са деоницама које пролазе ван путева и стаза кроз шуму. За пролазак овом стазом требаће нам око 9-10 сати пешачења.

Полазак из Крагујевца је од Крста у центру града у 5:30 у недељу. На стазу се полази од места Полумир поред Ибра, отприлике на половини пута између Краљева и Рашке. Одмах изнад Полумира почиње велики успон тако да се за првих 2 километра постиже висинска разлика од 510 м. Даље се гребеном пење до Кавгалије највишег врха Студене планине (1355 мнв.). Са Кавгалије се преко Цветалице спуштамо до Полумира. Стаза је укупне дужине 16 км, а висинска разлика је 1040 м. Због велике висинске разлике која се постиже на кратком растојању, не препоручује се планинарима слабије физичке кондиције и почетницима. Конфигурација терена је слична стази Маглич – Усовица.

Повратак за Крагујевац би био око 20-21 часова, ако успемо да стазу пређемо како је планирано. Са успутним задржавањем у некој од кафана на Ибарској магистрали, у Крагујевац би стигли после 22 часа.

Обавезна опрема: дубоке планинарске ципеле, одећа примерена годишњем добу и временским условима, штапови за ходање, заштита од кише, батеријска лампа са резервним батеријама, комплет прве помоћи, прусик, неопходни лични лекови.

Храна и вода: из ранца. Најмање 2 л воде. Познат је само један извор питке воде на овој стази, а није сигурно да ће бити у функцији.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2019. годину.

Акција је захтевна. Намењена је искусним и физички спремним планинарима. Изводи се немаркираним стазама и крећемо се планираном трасом на основу мапе, компаса и ГПС-а. Сви учесници морају бити спремни на импровизације које су неминовне када се пролази неуређеном стазом. Организатор не сноси одговорност за евентуалне проблеме при орјентисању који могу настати због непроходности терена, физичких препрека на терену, зарасле стазе и других непредвиђених околности. Ове ситуације захтевају прилагођавање и у овим случајевима организатор задржава право измене трасе сходно околностима.
Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију.

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Пријаве за акцију, најкасније до среде, 18. децембра 2019., на састанку клуба у Првој крагујевачкој гимназији од 20:00.

Цена превоза би била око 1000 динара за попуњен комби од 20 места. Начин превоза и коначна цена биће утврђени по пријави учесника.

Организатор ове акције и водич на стази је Дејан Милошевић, телефон: 0642415412.

Share.

Leave A Reply