Стаза здравља – планина Гоч - ПЕК Гора

Стаза здравља – планина Гоч

0

Планинарење и журка за испраћај 2019. године!!!

28.12.2019.

Планинарско – еколошки клуб „Гора“ за своје чланове и све чланове Планинарског савеза Србије, који су заинтересовни за ову акцију, као посластицу за крај планинарске 2019. године, дана 28.12.2019. године организује ванредну планинарску акцију на планини Гоч. Акција се организује у сарадњи са братским клубом ПСД „Гвоздц“ „Краљево“. Након стазе организујемо дружење планинара оба клуба у селу Каменица или у Планинарском дому „Зорица Гиздавић“ у Брезни, којим ћемо уз пригодан ручак и весеље испратити годину.

Стаза здравља се пружа Гребеном Гоча изнад села Драгосињци и села Врба, Овај гребен дели воде које се сливају ка долинама река Сокоља и Рибница, са једне и долини Западне Мораве, са друге стране. Стаза прелази преко врхова: Црни врх (828 м), Разбојиште (822 м), Клупе (798 м), Дечији гроб (862 м), Палеж (853 м) и Врлетница (977 м) где се завршава гребенски део стазе. Са Врлетнице следи спуст преко Великог Јеленца (923 м) до долине реке Сокоља и истоименог села, са завршетком стазе у селу Каменица. У спусту кретаћемо се простором изнад реке Сокоља уз коју је Аустро – угарска монархија у време окупације у Првом светском рату изградила пругу ради експолатације шуме на планини Гоч. Друга опција је да се са Врлетнице спустимо у долину реке Сокоља до потеза званог Прелаз, одакле би смо се испели на плато Дечијег одмаралишта „Добре воде“ и где би нас сачекао превоз.

Укупна дужина стазе у првој опцији је око 19, а у другој око 17. километара.На самом старту изнад села на кратко напуштамо стазу и силазимо до Савовог потока, и извора „Савина вода“. Ту је пет извора посађених један крај другог, за које кажу да имају исцелитељска својства. Ради се о прилично уређеном простору – локалитету, непосредно уз корито Савовог потока. Након краћег задржвања и опскрбе водом следи оштар успон до Црног врха.

Од Црног врха стаза води наизменично краћим час успонма час спустом преко набројаних врхова. Кретаћемо се кроз прилично очуване комплексе густе букове и јелове шуме. Уживаћемо у лаганом кретању гребеном, стазама прекривеним лишћем јесењих боја, а зависно од развоја временских прилика можда и пределима окованих снегом. На успону под Палежом коначно нам се отвара видик у правцу запада. Пуца поглед ка врховима Столова – Камаришту и Чикеру. Преко њих ћемо имати прилику да уочимо и врхове Троглава. У лево од Столова врхове Чемерна и Голије.

ПРОГРАМ:

06.30 Полазак из Крагујевца (од Крста),
08.00 Долазак у село Драгосињци,
08.15 Полазак на стазу,
16.00 Завршетак планинарења
16.00 -21.00 Ручак, дружење, забава…
21.00 Полазак за Крагујеац
22.30 Крај акције

 

ОПРЕМА:

Планинарске ципеле, слојевита гардероба, резервна гардероба, пресвлака, капа, рукавице…

ХРАНА И ПИЋЕ:

Храна за доручак и у време кретања на стази (сендвичи, воће, слаткиши и слично), минимум 2 литра воде.

Организатор акције организује ручак и пиће за забаву, по цени коју ће накнадно одредити.

Пријаве за акцију:

Пријаве се примају на састанку клуба у  Првој крагујевачкој гимназији, најкасније до четвртка до 20.00 сати, 26. 12. 2019 године, или СМС поруком на моб. тел. 064/684-68-79 (Жарко Продановић) .

Рок за отказивање учешћа је 26.12. 2019. године до 20.00 сати. Код отказа учешћа након наведеног рока, планинар је дужан да сам пронађе замену за учешће. У супротном плаћа цену превоза на акцију.

Трошкови акције:

Цена превоза зависи од понуде превозника и броја заинтересованих планинара и накнадно ће бити утврђена.

За учешће у акцији потребно је имати лична документа, личну карту, оверену здравствену књижицу и планинарску картицу ПСС-а са маркицом за 2019. годину.

Сви учесници у акцији учествују на споствену одговорност и дужни су да потпишу изјаву о одрицању од покретања поступка о утврђвању одговорности, коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену. Водич има право да одбије пријву за акцију оном планинару за ког процени да тај планинар није физички спреман, није прописно опремљен, или својим поступцима може да омета успешно извођење акције. Сви учесници акције су дужни да се понашају у складу са  одребама које прописују  „Правилник о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС и “Правила понашања планинара”Такође, сваки учесник је дужан да поштује усмена упутства организатора и водича на акцији.

 У акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су извршила лекарски преглед, потписала приступницу, попунила евиденциони лист и потписала изјаву о одустајању од покретања поступка о утврђивању одговорности, у којој стоји и напомена да у акцији учествују на сопстевну одговорност). Образац изјаве учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист попуњавају код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК „Гора“, средом од 20.00 у Првој крагујевачкој гимназији. 

  • Водите рачуна о сопственој безбедности и безбедности других,
  • Молимо вас да водите рачуна о свом здравственом стању и реалним   опасностима на стази
  • Физички неприпремљени не полазите на акцију.

 

Организатор акције и водич на стази, Жарко Продановић.

Контакт: 064/684-58-79

Share.

Leave A Reply