Гребенима Љуктена и Гоча - ПЕК Гора

Гребенима Љуктена и Гоча

0

Субота, 1. фебруар 2020.
Планирана стаза је дужине око 18 км са укупним успоном од 950 м и силаском од 600 м, са деоницама које пролазе ван путева и стаза гребеном планинског венца. За пролазак овом стазом требаће нам око 8 сати пешачења.

Полазак из Крагујевца је од Крста у центру града у 6:00 у суботу. По доласку на одредиште у Митрово Поље, одморићемо се кратко у ресторану „Ловац-Бели“ или „Цветна долина“, у зависности који ће тада бити отворен.

На стазу се полази из Митровог Поља, поред ресторана „Цветна долина“ гребенском стазом уз Врхове до коте 994. Даље преко седла Превоја пратимо гребен ка врху Љуктена 1216 мнв. Са Љуктена силазимо преко Велике ливаде и Ржишта до језера Селиште, где ћемо се кратко задржати и обићи језеро. Од језера идемо преко Бугариновске равни до највишег врха на планини Гоч – Крст 1123 мнв. Са врха се спуштамо поред скијашких стаза до етно планинске куће „Хоризонт“, где ће нас чекати превоз.

Повратак за Крагујевац би био око 19 часова, ако успемо да стазу пређемо како је планирано.

Обавезна опрема: дубоке планинарске ципеле, одећа примерена годишњем добу и временским условима, штапови за ходање, заштита од кише, батеријска лампа са резервним батеријама, комплет прве помоћи, прусик, неопходни лични лекови.

Храна и вода: из ранца. Најмање 1 л воде.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2019./2020. годину.

Акција није захтевна. Примерена је и почетницима у планинарењу са просечном физичком кондицијом, који могу савладати горе описану стазу.
Изводи се немаркираним стазама и крећемо се планираном трасом на основу мапе, компаса и ГПС-а. Сви учесници морају бити спремни на импровизације које су неминовне када се пролази неуређеном стазом. Организатор не сноси одговорност за евентуалне проблеме при орјентисању који могу настати због непроходности терена, физичких препрека на терену, зарасле стазе и других непредвиђених околности. Ове ситуације захтевају прилагођавање и у овим случајевима организатор задржава право измене трасе сходно околностима.
Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију.

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Пријаве за акцију, најкасније до среде, 29. јануара 2020., на састанку клуба у Првој крагујевачкој гимназији од 20:00.

Цена превоза би била око 800 динара за попуњен комби од 20 места. Начин превоза и коначна цена биће утврђени по пријави учесника.

Организатор ове акције и водич на стази је Дејан Милошевић, телефон: 0642415412.

Share.

Leave A Reply