Жарачка планина - ПЕК Гора

Жарачка планина

0

Жарачка планина (1051 мнм) се простире источно од варошице Ушће, уз реку Ибар, до села Гокчаница на југу и Попова Река на Северу. Са те стране се наслања на Студену планину.
Налази се источно од варошице Ушће. Припада групи Копаоничких планина.

План акције:

Полазак из Крагујевца је у суботу, 15. фебруара 2020. у 6 ч од Крста, а повратак је предвиђен до 21ч.
Ићи ће се следећом рутом:
Крагујевац – Гружа – Краљево – Ушће

Стаза на Жарачкој планини:

Дужина стазе је око 15 км.
Укупан успон и силазак: 750 м
Време за пролазак стазе: око 6 сати

Лака стаза за планинаре са просечном кондицијом.

До половине пута има обележена планинарска стаза. Код Павловића бачије скреће се шумским путем полулево, и излази се на отворене ливаде.
На Жарачкој планини најлепши је видик. На све стране планински врхови под облацима. Са врха Бандера пружа се величанствен поглед на Ибарску долину од Маглића па до Рашке.
Занимљива планина, склоњена од погледа , почиње да привлачи пажњу све већег броја људи.

Исхрана из ранца

Понети са собом мин. 2л воде

Гардероба:

прилагођена временским условима (зимска – обавезна) и обавезно понети резервну гардеробу.

Цена оптимално 1000 дин на бази 15 учесника, подложно корекцији у зависности од врсте превоза.

Организатор : Оливера Марчетић
Водич : Дејан Милошевић

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2019./2020. годину.

Сви учесници акције су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију.
Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати Правилника о безбедности и одговорности и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2019./2020. годину, што потврђују планинарском, чланском књижицом приликом пријаве и уплате аконтације.
Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој Гимназији.

Share.

Leave A Reply