Маганик, Међеђи врх - Табор високогораца - ПЕК Гора

Маганик, Међеђи врх – Табор високогораца

0
  • Маганик – Мeђeђи врх (2139 м.н.в.)

Ту где Мртвица, притока Мораче, усеца стену и прави свима знан кањон, почиње планина Маганик која се на запад, изразито крашким рељефом, пружа све до Никшића.

 

Широј јавности позната је по авионској несрећи из 1973. године, када је авион ЈАТ-а ударио у један од њених врхова. Планинари је познају као изразито дивљу, чак и у конкуренцији какву има уз друге планине Црне Горе, али самим тим и као планину несвакидашње лепоте.

Други пут на Маганику, а укупно једанаести, Планинарски клуб „Високогорци Црне Горе“ организују Табор високогораца, за који се ове године и наш клуб пријавио домаћинима.

 

План акције:

27.03.2020.

-08ч полазак из Крагујевца,

-16ч долазак до локалитета Ђатло, у подножју Маганика где ћемо ноћити.

28.03.2020.

-06ч Излазак на стазу,

-око 12ч излазак на врх,

-16ч очекивани повратак на полазну тачку,

-одмор, дружење и ноћење.

29.03.2020.

-Повратак за Крагујевац

Карактеристике стазе:

Дужина стазе: око 12км

Висинска разлика: +-900м

У случају довољне количине и стабилног снега, домаћини бирају јужну страну за успон, директним изласком уз кулоар, а као алтернатива остаје „летња стаза“, западном страном.

Зимски успон на Маганик захтева познавање и коришћење техничке и пењачке опреме, као и бољу кондициону спрему.

Обавезна опрема:

Гардероба и обућа примерена зимским, високогорским акцијама, врећа за спавање, чеона лампа, шлем, појас, два карабинера, два прусика, цепин и дерезе.

Због ограниченог места за смештај, као и због захтевности саме акције, број учесника је ограничен. Цена акције биће наведена по формирању групе. У случају отказивања после наведеног датума, до тада пријављени учесник је дужан да нађе адекватну замену, или да трошкове акције исплати у целости.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2019/2020. годину. Сви учесници акције су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији. На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2020 годину, што потврђују планинарском, чланском књижицом приликом пријаве и уплате аконтације.

Пријаве за акцију су могуће до 20. Марта 2020., на редовним састанцима клуба,

Организатор и водич: Никола Пантовић, моб: 064/3808073; e-mail nikolag89@hotmail.com

Share.

Leave A Reply