Вукан, гребеном од "4 луле" - ПЕК Гора

Вукан, гребеном од „4 луле“

0

ПЕК “Гора” Крагујевац организује у недељу, 8. марта 2020. године успон на Вукан (Мали и Велики) гребенском стазом од локалитета “4 луле”.

Врхови Велики (825 мнв) и Мали (752 мнв) Вукан налазе се на Хомољским планинама  у источној Србији које припадају групи Карпатско-балканских планина. Лоцирани су у општини Петровац (чије је центар град Петровац на Млави у Браничевском округу) изнад села Ждрело, на путу Петровац на Млави – манастир Горњак – Жагубица.

Полазак је планиран за 8. март 2020. године у 7:00 часова од Крста. До локалитета “4 луле” на улазу у Горњачку клисуру стићићемо око 9 часова, после краћег успутног задржавања ради одмора.

Стаза почиње од локалитета (чесме) “4 луле” и после око 200м скреће лево и иде стрмо до почетка гребена. Даље стаза наставља гребеном, који је у појединим деоницама технички релативно захтеван, односно потребно је користити руке за придржавање на стени приликом преласка истих. На једном месту постављен је ланац (последње информације кажу да је замењен сајлом) за придржавање током пењања. По изласку на каменити плато долази се до остатака средњевековне утврде – Куделиновог града или тврђаве Ждрело – у историји познате као упориште  бугарских великаша, браће  Дрмана  и Куделина који су из њега као полунезависни владари тада управљали Браничевом (1273-1291).

После Куделиног града даље се наставља гребеном са кога се пружа одличан поглед на амфитетар Малог Вукана.  Гребенски део стазе се завршава код телекомикацинионог огледала, где стаза улази шуму и води до врха Малог Вукана (752 мнв). За успон до врха Малог Вукана потребно је око 2 сата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

После краћег задржавања наставићемо ка превоју између Малог и Великог Вукана и врху Великог Вукана (825 мнв), на који стижемо за око сат времена. На врху ће уследити одмор, а затим почињемо силазак у село Ждрело западном страном, за шта ће нам бити потребно мање од два сата.

По силаску у село Ждрело уследиће краћи одмор. У зависности од интересовања учесника биће организована посета спа центру Ждрело – заинтересовани треба да понесу опрему за купање на затвореном базену.

Повратак у Крагујевац планиран је око 21 час.

Стаза је средње тежине, али није препоручљива за потпуне почетнике због техничке захтевности на почетку успона и планинаре који нису у доброј физичкој кондицији. Сви учесници иду на сопствену одговорност, уз строго придржавање упутстава вође акције.

Пријаве за акцију, најкасније до среде, 04. марта 2020., на састанку клуба у Првој крагујевачкој гимназији од 20:00 часова или директно организатору на наведени број мобилног телефона.

Организатор акције и водич на стази је Горан Девеџић, телефон: 0603382227.

Цена ове акције, у зависности од броја учесника, биће око 800 динара, без посете спа центру Ждрело. Коначна цена биће утврђени по пријави учесника. Приликом пријаве потребно је уплатити аконтацију од 500 динара која се не враћа у случају одустајања.

(За текст објаве коришћене су фотографије Драгице Коцић, Дејана Ковачевића и Горана Девеџића, као и слике са интернета)

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2020 годину. Сви учесници акције су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције. Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника“ и усмених упутстава организатора и водича на акцији. На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2020. годину, што потврђују планинарском, чланском књижицом приликом пријаве и уплате аконтације.

Share.

Leave A Reply