Промоција књиге “Мој Еверест – сан и јава” Драгане Рајбловић - ПЕК Гора

Промоција књиге “Мој Еверест – сан и јава” Драгане Рајбловић

0

2007. године, 10 планинара из Србије стиже на Тибет у базни камп Монт Евереста, највишег врха света, са намером да се на исти попне, ако их послуже околности, време и прилике.

Експедиција је трајала два месеца у суровим хималајским условима уз аклиматизацију на екстремне висине, како алпинисти не би добили висинску болест. Носећи тешке ранчеве са личном опремом, учесници су два месеца спавали у шаторима, на температурама и до минус 40°ц, напорно се пели све више и више, уз оскудну храну, али и воду које није било, већ су морали да топе снег.

На путу до врха пролазили су поред залеђених тела планинара, који су у покушају освајања врха, заувек остали у леденој гробници. Међу планинарима, Драгана као једина жена, успела је да се избори са свим искушењима и тешкоћама овог подухвата, пређе без грешке (јер Хималаји не опраштају грешке) непрегледне литице и провалије и попне се на кров света, стигавши до највише тачке наше планете.

Текст и записи који су се рађали на Хималајима, а потом настављени сећањима о највећем подухвату, после девет година угледали су светлост дана. 2016. г , изашла је књига „Мој Еверест – сан и јава”. Уз Драгану као једину жену, на Монт Еверест су се попели укупно седморица мушкараца. Нико од њих до сада није написао књигу о успону на највиши врх света. Ово је прва на нашим просторима, прва о личном искуству, а значајна је тим пре што је описано искуство женске особе.

У књизи су описане акције и експедиције које су као припрема претходиле успону на највиши врх. То су успони на вулкан Етну на Сицилији, на Елбрус највиши врх Европе на Кавказу, на Исланд пик, трекерски врх на Хималајима и Чо Оју, један од 14 највиших врхова света, односно шести врх.

Такође, књига је и путопис, где преноси своје импресије о народу Шерпаса, Тибетанаца и њиховој историји. Преноси утиске о животу ових духом смирених људи, будистичке вере, који су били неизоставни чланови на експедицијама и дружили се са нашим планинарима.

На крају је приручник о висинским болестима и саветник о аклиматизацији на велике висине, као и савладавање истих које су у зонама смрти. И поврх свега, најважнија порука је, подстицај и мотивација свим људима на овој планети, без обзира на године, да је све могуће, па тако и остварити своје снове.

У среду 01.04.2020. год. у 19:00 часова, ПЕК ”Гора”, организује промоцију књиге “Мој Еверест – сан и јава” коју ће лично представити ауторка Драгана Рајбловић.

Промоција ће бити одржана на галерији Народне библиотеке ”Вук Караџић” Крагујевац.

Драгана Рајбловић је прва жена са Балкана, која се 2007. године попела на највиши врх света Монт Еверест 8850м, на Хималајима. После девет година, текст о овом подухвату је угледао светлост дана и у априлу 2016. године у продају је изашла књига “Мој Еверест – сан и јава”.

Ово је књига о личном искуству, али личном искуству и доживљају женске особе, која је уз мушке чланове екипе, провела бројне дане у базном кампу далеког Тибета, чекајући повољан тренутак за успон на Еверест. И не само Еверест (8850 м), описан је и поход на Чо Оју (8200 м), шести врх света, као и све планине које су претходиле као припрема за успон на кров света. Као учесник многих експедиција, прошла је и упознала разне крајеве света, те је књига и путопис, где преноси своје импресије о народу Шерпаса, Тибетанаца и њиховој историји.

„Нисам се до сада сретао са оваквим рукописима, ретко и са оваквом литературом, зато је и за мене био изазов како ћу све то доживети, видети, осетити. После читања могу мирно рећи: ја сам богатији човек. Богатији сам за једно ново искуство, за нова сазнања, за редак сензибилитет који тексту даје додатне вредности. Од документа ка уметности. Од етике ка естетици. Од планине ка човеку. Од човека ка природи. Интересантан, занимљив, информативан и са израженим сензибилитетом описан успон на Еверест. Из искустава једног планинара, али и из срца и ума једне жене. Сјајан текст.“ 

из рецензије социолога Слободана Гавриловића.

 

Share.

Leave A Reply