Светски дан вода - ПЕК Гора

Светски дан вода

0

Светском дану вода

Овим даном Уједињене нације желе да подсете на важност заштите вода и на недостатак воде за пиће у многим крајевима света. Такође, од 2005. године до 2015. године се обележава деценија вода, тако да Светски дан вода има посебан значај ових година.

Значај воде

Вода има непроцењив значај у еволуцији живог света. Вода практично представља услов опстанка живота на Земљи. Први облик живота настао је у води. Вода у светском океану представља природни регулатор температуре на Земљи. Вода омогућава узгајање пољопривредних култура што је неопходан услов за производњу хране. Користи се и у осталим привредним активностима – водоснабдевању, индустрији, саобраћају и другим делатностима. Глобална потрошња воде се повећава сваке године. Вода обухвата 2/3 Земљине површине и са запремином од 1,6 милијарди km кубних представља најраспрострањенију животну средину. Копнене воде чине само 0,5% свих водених пространстава на Земљи и распоређене су као површинске и подземне воде.

Загађење вода

При употреби воде, неминовно је настајање отпадних вода. Оне морају да се адекватно пречишћавају да би се вратиле у природни водни ресурс.

Статистика

  • 50% текућих вода је трајно уништено.
  • Србија је 47 земља од 180 држава рангираних по количини водних ресурса у свету.
  • Најквалитетнију воду имају ФинскаКанадаНови Зеланд, Велика Британија итд.
  • Човеку је неопходно минимум 50 литара воде дневно – за пиће, прање, кување и санитарије. Још 1990. године милијарду људи на планети није имало тај минимум.

 

Извор :

https://sr.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B4%D0%B0%D0%BD_%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0#cite_note-inter_caffe-1

Share.

Leave A Reply