Придружимо се акцији „Сат за нашу планету" - ПЕК Гора

Придружимо се акцији „Сат за нашу планету“

0

Министарство заштите животне средине придружује се највећем глобалном покрету за заштиту природе „Сат за нашу планету“ који позива на искључивање светла на сат времена у суботу, 28. марта 2020. године, упућујући упозорење светској јавности о неопходности рационалног коришћења енергије, очувања природних ресурса и смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште.

Симболичним слоганом овогодишње акције „Окренимо се природи“, Светски фонд за заштиту природе (WWF), заједно са бројним организацијама и појединцима, шаље поруку да је могуће нешто предузети против климатских промена.


Данас је, више него икада, очигледно да је глобална равнотежа услов свеукупног напретка и развоја, а деградација коју носе климатске промене планетарна претња. Актуелна ситуација у нашој земљи и свету настала услед пандемије коронавируса (КОВИД-19), још једном указује на то колико је човек моћно, али истовремено и рањиво биће, зависно од природе и нераздвојни део ње. Савремене технологије не могу дати све одговоре, мудрост је у нашем поступању и одговорном односу према себи и свету око себе, са којим се можемо једнако изборити са пандемијом вируса, али и са другим недаћама које су настале као последица нарушавања животне средине.

Изражавајући подршку WWF који овом, и сличним кампањама низом година позива на одговоран однос према планети, Министарство указује да је свету, више него икада, потребно да се удружи у акцијама да се зауставе процеси деградације природе и нарушавања природних екосистема, ублаже последице неодрживе експлоатације природних ресурса и ефикасно поведе борба против климатских промена.


Цену изостанка бриге о животној средини и претераног коришћења природних ресурса већ плаћамо и то скупо, што се може сагледати и кроз многоструке последице климатских промена, као што је нарушавање здравља људи, губитак биодиверзитета и деградација и нестајања екосистема који су основ живота.

Република Србија је укључена у најзначајније међународне иницијативе у глобалној борби против климатских промена, а у националним оквирима припремљен је законодавни оквир за примену стандарда и мера за смањење последица климатских промена кроз различите друштвене и привредне секторе. Одрживо управљање у секторима који се базирају на природним ресурсима уз очување природе, може значајно допринети ублажавању све драстичнијих последица климатских промена.

Свет мора да делује јединствено и одмах, и у том заједничком одговору на климатске промене свако од нас, штедљивијим коришћењем енергије, воде, смањењем сопственог еколошког отиска и бригом о природи, може дати свој лични допринос очувању планете и живота на њој.

Како WWF позива, у суботу, 28. марта 2020. искључивањем светла у периоду од 20.30 до 21.30 часова, и виртуелним гласањем за нашу планету, сваки грађанин ће постати део преношења важне поруке да заједно можемо да створимо будућност у којој људи живе у складу са природом.

Извор: Министарство заштите животне средине

Share.

Leave A Reply