Дан планете Земље - ПЕК Гора

Дан планете Земље

0

Данас је дан планете Земље, прославља се сваког 22. априла.

За 50 година постојања акције Дана планете Земље изабрана је тема са највише изазова а то су управо климатске промене. 

Клима омогућава да наша планета буде насељива, а климатске промене представљају највећи изазов будућности човечанства.

Очекује се од држава потписница Париског споразума да до краја 2020. године повећају националне обавезе према споразуму. Сада је време и да се грађани изборе за још ефективније мере за очување климе.
Уколико мислите да овакве акције немају ефекта, ево мало историје.

Први дан планете Земље који је одржан 1970. године, покренуо је талас акција, укључујући доношење значајних закона о животној средини у Сједињеним Државама. Акти о чистом ваздуху, чистој води и угроженим врстама створени су као одговор на први Дан планете Земље 1970. године, као и на стварање Агенције за заштиту животне средине (EPA). Многе земље су убрзо усвојиле сличне законе. Такође, 2016. Уједињене Нације изабрале су баш 22. април, када се одржава Дан планете Земље, како би Париски споразум ступио на снагу.

Иако нас коронавирус присиљава да држимо дистанцу, ипак није препрека да дамо наш допринос планети. Организатори су ове године направили дигиталну платформу earthday.org на којој можете погледати и послушати бројне трибине, предавања, видео поруке и још много тога, све са циљем да се грађани едукују и дају допринос у борби против климатских промена.

Текст: Селена Радовановић
Илустрација: Александар Радовановић

Share.

Leave A Reply