Жељин - ПЕК Гора

Жељин

0

Жељин  је планина у централној Србији између доњег Ибра, Копаоника, и Гоча. Спада у групу Копаоничких планина. Највиши врх се налази на 1.785 м. У прошлости се на Жељину вадила оловна руда. Обилује радиоактивним минерални изворима и има богат шумски прекривач.

Карактеристике стазе:

Дужина: 19,4 км

Највиша тачка: 1785 мнб

Висинска разлика: +-1100 м

Стаза је кружног типа, захтева одређену психо-физичку кондицију, до врха се иде константним успоном. Врх се налази на 7,5 км од почетка, а најтежа деоница је 1,5 км пре самог врха.

Време поребно за савладавање: око 8 часова.

План акције:

недеља 24.05.2020

– 04:45 ч Окупљање учесника код Крста у центру Крагујевца,

– 05:00 ч Полазак аутобуса ка одредишту,

Пауза у Врњачкој бањи 30 мин.

Долазак у село Плоча, припреме и полазак на стазу.

– 16:00 ч Повратак са врха у почетну тачку где нас чека аутобус. Полазак за Крагујевац.

Пауза 30 мин у Врњачкој бањи.

Повратак у Крагујевац до 20:00 часова.

Непоходна опрема:

– Планинарске ципеле,

– На врху Жељина чести су јаки ветрови па је неопходно понети адекватну заштиту од ветра, као и заштиту од кише, камашне и капу.

– Планинарски штапови.

– Резервна гардероба (може остати у аутобусу за повратак са стазе).

Храна и вода:
из ранца, за целодневни боравак у природи.

Водич на стази :
Дејан Милошевић

Организатор :
Оливера Марчетић

Цена :
на бази 25 учесника је око 1000 динара

Пријаве су могуће до 20.05.2020. године. Отказивањем иза наведеног датума, учесник је дужан да у целости покрије појединачну цену учешћа на акцији.

Сви учесници учествују на сопствену одговорност и дужни су да потпишу изјаву о одрицању од покретања поступка о утврђивању оговорности, коју ће добити од организатора.
Учесници су дужни да се понашају у складу са одредбма које прописује „Правилник о безбедности и одговорноси у извођењу планинарских активности“ ПСС-а и „Правилник понашања планинара“
Водич задржава право измене трасе, прекида акције, или одустајања од акције, у случају неповољних временских и других прилика. Такође, водич задржава право да одбије пријаву свакоме за кога процени да није физички спреман, није адекватно опремљен, или својим поступцима и понашањем може нарушити акцију у било ком аспекту.

НАПОМЕНА:

Наведене активности спроводе се у потпуности у складу са против епидемијским мерама прописаним од стране Министарства омладине и спорта, као и мерама које се тичу јавног превоза.
У складу са прописаним мерама, сви учесници дужни су да при доласку носе заштитну маску и рукавице.

Share.

Leave A Reply