Светски дан пчела - ПЕК Гора

Светски дан пчела

0

 

Сви зависимо од опстанка пчела

Пчеле и други полинатори (лептири, слепи мишеви, птице, неки глодари, мајмуни и други) су угрожени услед активности људи.
Опрашивање је значајан процес од кога зависи опстанак екосистема. Од опрашивања од стране пчела и других полинатора директно зависи опстанак скоро свих биљака и бројних пољопривредних култура. Опрашивачи не само да нам обезбеђују храну, већ су и кључни у очувању биодиверзитета.

Садашња сазнања показују да постоје специфичне везе између биљака и њихових полинатора и да је ефикасно опрашивање осигурано уколико постоји разноврсност и бројност опрашивача.

Како би подигле свест о значају полинатора, о опасностима са којима се сустећу и њиховом дориносу одрживом развоју Уједињене Нације су 20. мај прогласиле за Светски дан пчела.

На свету постоји од 25000 до 30000 врсти пчела, и већина су ефикасни опрашивачи.

Пчеле опрашивањем повећавају приносе пољопривредних култура до 80% и сваке године подигну приносе у пољопривреди Србије за више стотина милиона евра. Из године у годину, популација пчелињих заједница опада. Пчеле су од виталног значаја за опстанак биљног и животињског света и без предузимања хитних мера, оне ће постати угрожена врста.

Зашто су пчеле угрожене ?

Научне студије доказују да су пчеле све угроженије.
Док су у стању оптималног здравља и добре прехране, њихова отпорност према различитим факторима је висока. Међутим, услед промена у животној средини, климатских промена, излагања хемијским материјама отпорност пчела на различите патогене је ослабљена.

На угроженост пчела велики утицај имају пре свега разне активности човека. Интензивно сточарство, непланско коришћење земљишта, садња монокултура, коришћење пестицида утиче на број пчела, а самим тим и на квалитет хране која се узгаја и на читав екосистем.
Модерно интензивно пчеларство има велики утицај на опстанак пчела. Управо савремени начин пчеларења погодује ширењу болести пчелињег легла јер пчелар манипулишући рамовима са саћем преноси узрочнике болести из једне кошнице у другу. Зато је неопходно да сви пчелари имају потребно знање о основној биологији пчела и основним болестима пчела.

Угрожености пчела доприносе у великој мери и паразити, вируси и бактерије. Једна врста гриње (Varroa mite) напада пчеле и њихове ларве, храни се њима и чини их слабима и подложним разним вирусима.

Утицај људи на пчеле се огледа и у коришћењу пестицида. Иако хемикалије нису употребљене против пчела, пестициди често убијају све инсекте са којима дођу у контакт. Пестициди се могу ширити и просторно, и тако изазову погубне ефекте на пчеле и друге инсекте у окружењу. Такође, многи пестициди се дуго задржавају у животној средини и могу угрозити велики број пчела.

Како можемо сачувати пчеле ?

Само заједничким доприносом можемо бринути о заштити пчела и очувању животног простора.

Појединци могу помоћи тако што ће садити што више домаћих биљних врста,
куповином меда и производа од меда од локалних произвођача,
једноставно тако што ће оставити посуду са чистом водом испред куће тако да буде достуна пчелама или ће наравити хотел за солитарне пчеле, што може бити и занимљива активност за малишане. Изузетно је важно да сви смање употребу пестицида, фунгицида и хербицида, да помогну очувању шумских екосистема.

Пчелари и пољопривредници могу помоћи тако што ће смањити употребу пестицида,
садити разнолике врсте биљака на обрадивим површинама.

Јако је битно да владе утичу на јачање локалних заједница у одлучивању, заједница које познају и поштују екосистеме и биодиверзитет. Такође, корисна може бити сарадња између националних и међународних организација, академских и истраживачких мрежа у праћењу стања полинатора.

Текст: Селена Радовановић

Share.

Leave A Reply