Дан заштите животне средине - ПЕК Гора

Дан заштите животне средине

0

Поводом Дана заштите животне средине 05.06.2020.године, ПЕК „ГОРА“ у сарадњи са ПМФ-ом, Институтом за биологију и екологију организује у ботаничкој башти активности које указују на значај и праве вредности окружења које делимо са биљним и животињским светом.

Овим путем позивамо све чланове и пријатеље да својим присуством дају на значају, покажу најмлађима које су праве вредности, као и на који начин могу да допринесу очувању средине која нас окружује.

Овогодишња тема Светског дана заштите животне средине је “It’s Time For Nature“ (Време је за природу) или „Celebrate Biodiversity” (Славите Биодиверзитет), а земља домаћин je Колумбија, у партнерству са Немачком.

Идеја овогодишње теме је да се пробуди свест људи о значају разноврсности живог света на планети Земљи, да се укаже на природне и антропогене опасности које доводе до угрожавања биодиверзитета и да се истакне потреба очувања биодиверзитета ради одрживости живота.

Колумбија је земља на чијој територији је 10% биолошке разноврсности планете Земље. Будући да је део амазонске прашуме, Колумбија је на првом месту у погледу биодиверзитета птица и орхидеја, а на другом месту по биљкама, лептирима, слатководним рибама и водоземцима. Многе врсте су у овом центру биодиверзитета, али и широм света, угрожене због уништавања и фрагментације станишта, појаве инванзивних врста, загађења, демографске експлозије становништва и претеране експлотације. Подаци говоре да је и „до милион врста“ пред изумирањем и стручњаци су мишљења да „никада није било важније време за фокусирање на биодиверзитет“.

Догађај почиње у 17ч и завршава се у 19ч.

У случају кише, догађај се отказује.

Помозите Ботаничкој башти, тако што ћете пратити њен рад или ако сте у могућству извршити донацију на њихов рачун.

Информације о Ботаничкој башти Крагујевац на линку испод :

http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html

Share.

Leave A Reply