ПЕК „ГОРА“ и ЕУ „ЗЕЛЕНИ МИР СРБИЈЕ“ обележили Дан заштите животне средине - ПЕК Гора

ПЕК „ГОРА“ и ЕУ „ЗЕЛЕНИ МИР СРБИЈЕ“ обележили Дан заштите животне средине

0

5. јун – Светски дан заштите животне средине

На Конференцији о заштити животне средине одржаној у Стокхолму 1972. године Генерална скупштина Уједињених нација одредила је 5. јун као датум обележавања Светског дана заштите животне средине.

Светски дан заштите животне средине званично се обележава од 1974. године, и сваке године бира се централна тема (слоган, мото) која подразумева актуелну проблематику у области заштите животне средине, као и земља – домаћин која организује централну манифестацију.


Прва година прослављања Светског дана заштите животне средине била је под слоганом “Only one Earth“ (Само једна Планета), док је овогодишња тема “It’s Time For Nature“ (Време је за природу) или „Celebrate Biodiversity” (Славите Биодиверзитет), а земља домаћин je Колумбија, у партнерству са Немачком.


Планинарско – еколошки клуб „ГОРА“ и Еколошко удружење „ЗЕЛЕНИ МИР СРБИЈЕ“ су Дан заштите животне средине обележили у Ботаничкој башти у Крагујевацу.


Планинарско – еколошки клуб „ГОРА“ се поред планинарења као основне делатности бави екологијом и заштитом животне средине. Од прве године постојања (2007. године) овај клуб обележава важне еколошке датуме кроз разне радионице, предавања чланова еколога, акције уређења неког простора и др. Ове године најмлађи чланови Планинарско – еколошког клуба „ГОРА“ заједно са члановима Еколошког удружења „ЗЕЛЕНИ МИР СРБИЈЕ“ су обележили 5. јун – Дан заштите животне средине обиласком Ботаничке баште и упознавањем са значајем очувања животне средине и биодиверзитета.

Share.

Leave A Reply