Кањон Црне реке - Дивчибаре, Маљен - ПЕК Гора

Кањон Црне реке – Дивчибаре, Маљен

0
Планинарско – еколошки клуб „Гора“ организује акцију Кањон Црне реке – Дивчибаре, планина Маљен. Акција је по плану предвиђена у недељу, 12.07.2020.године.
Кањон Црне реке, заштићени резерват природе, скривени је драгуљ планине Маљен. Налази се у непосредној близини туристичког центра Дивчибара. Црна река је усекла свој пут подно Љутог Крша, вековима обликујући црне стене, преко којих се се на белим слаповима ломи, хучи и ствара низове када.
Кретање кањоном је дуго и захтева кондицију и концентрацију, јер се дословно хода с камена на камен, кроз живописно речно корито од црних магматских стена. У њему се непрестано смењују степенице слапова, мирни плићаци и велики базени дубљи од два метра.
Стаза у кањону је дужине око девет километара и прелази се за око осам до девет сати лаганог и обазривог хода са успутним задржавањем за купање. Крупно камење при вишем водостају зна да буде веома клизаво.

Са платоа Дичибара полазимо ка видиковцу „Љути Крш“, одакле се отвара поглед на кањон Црне реке, али сама река је дубоко усечена и није видљива са тог места. Следи силазак стрмом гребенском стазом до кањона.
У кањону треба рачунати на квашење и пролазак кроз плитку воду. Кретање је низводно ка ушћу Црне реке у Буковску реку, што донекле олакшава кретање.

Укупна дужина стазе је око 16 километара и захтеваће од нас скоро читав дан активног боравка у природи.

План акције :

05,00ч – Полазак од Крста,
08,00ч – Старт акције са Дивчибара,
17,00ч – очекивана сатница за излазак из кањона,
После краћег одмора, оброка у домаћинству Обрадовић, следи повратак ка Крагујевцу око 19 часова.
Неопходна опрема:
Удобна планинарска обућа за силазак низ стрми гребен до кањона, резервна обућа за ходање кроз воду и по стенама, лака синтетичка одећа, која се лако суши због могућег упадања у воду. ранац са најмање 2 литра воде (на стази нема извора питке воде) и хранм за једнодневни излет, херметичка торба за чување пресвлаке и важних ствари од квашења. Заштита од сунца (капа, наочаре, крема за сунце). Пожељно је имати планинарске штапове.
Храна и вода:
Из ранца. Минимум 2 литра воде.
Неопходна документа:
Лична карта оверена здравствена књижица, планинарска картица ПСС-а са маркицом за 2020. годину.
Цена:
Зависно од броја пријављених.
Пријаве су могуће до 08.07.2020. године.
Отказивањем иза наведеног датума, учесник је дужан да у целости покрије појединачну цену учешћа на акцији.
Организатор акције :
Весна Милошевић +3816444258035
Водич на стази:
Пантовић Никола   +381643808073
Сви учесници учествују на сопствену одговорност и дужни су да потпишу изјаву о одрицању од покретања поступка о утврђивању оговорности, коју ће добити од организатора. Учесници су дужни да се понашају у складу са одредбма које прописује „Правилник о безбедности и одговорноси у извођењу планинарских активности“ ПСС-а и „Правилник понашања планинара“
Водич задржава право измене трасе, прекида акције, или одустајања од акције, у случају неповољних вреенских и других прилика. Такође, водич задржава право да одбије пријаву свакоме за кога процени да није физички спреман, није адекватно опремљен, или својим поступцима и понашањем може нарушити акцију у било ком аспекту.
НАПОМЕНА:
Наведене активности спроводе се у потпуности у складу са против епидемијским мерама прописаним од стране Министарства омладине и спорта, као и мерама које се тичу јавног превоза.
У складу са прописаним мерама, сви учесници дужни су да при доласку носе заштитну маску и рукавице.
Share.

Leave A Reply