Саопштење поводом сече шуме у кањону Вољевице - ПЕК Гора

Саопштење поводом сече шуме у кањону Вољевице

0

Саопштење поводом актуелне сече шуме у кањону реке Вољевице:

С обзиром да смо сведоци сече стабала, која се одвија у кањону Вољевице, потражили смо одговоре код надлежних, односно управитеља овог подручја – Јавног предузећа „Србијашуме“.

Тим поводом, 10.08.2020. године одржан је састанак са челницима ЈП „Србијашуме“.
Како нам је из тог предузећа речено, поменута сеча је део активности којима се спроводи вишегодишњи план одржавања и побољшања квалитета шумских ресурса.

Планирано је да се у наредном периоду (наредних месец дана) спроведе селективна сеча и у доњем делу стазе која пролази кроз сам кањон.
За сва оборена стабла, Јавно предузеће „Србијашуме“ гарантује да ће бити уклоњења из кањона, уз напомену да се све предходно односи само на десну страну слива реке Вољевице. Наиме, лева страна овог подручја реституцијом је враћена првобитним власницима и данас је у приватном власништву, над којим ЈП „Србијашуме“ нема јурисдикцију.
Такође, ЈП „Србијашуме“ је најавило да ће на свим местима на којима се буде вршила сеча поставити табле упозорења, према којима ће за време трајања радова незапосленима бити забрањен приступ.

Из свега наведеног Планинарско – еколошки клуб „Гора“ оцењује да је планинарска стаза кроз кањон Вољевице НЕБЕЗБЕДНА и до даљег је ставља ВАН УПОТРЕБЕ!

Све наше чланове и пријатеље, суграђане и госте других клубова и градова саветујемо да је изузму из својих незваничних и званичних активности, све до окончања тренутне ситуације, о којем ћемо вас известити, као и сада, посебним саопштењем.

До неких бољих прилика,

Ведро!

Share.

Leave A Reply