Дан пешачења 2020 - извештај - ПЕК Гора

Дан пешачења 2020 – извештај

0

Планинарски савез Србије је 12. септембра 2020. године одржао националну акцију “Дан пешачења – Србија 2020″, под слоганом “Србија хода – За корак ближе здрављу!”.

Овогодишњу акцију релизовало је 67 планинарских клубова и друштава Планинарског савеза Србије, који су и ове године осмислили руте, средили пешачке стазе, активно учестовали у промоцији акције и пружили сву потребну логистику. “Дан пешачења” је одржан у 56 градова и општина Србије уз учешће више хиљада планинара, грађана и деце из основних школа!

Планинарски савез Србије следеће, 2021. године, обележава 120 година од свог оснивања. Уз обавезу и част да се присетимо свих важних људи и дешавања која су обележила све године за нама, желимо да покренемо снажну кампању и низ акција које су усмерене ка будућности Планинарског савеза и планинарства. Циљеви активности наредне године ће бити промоција планинарства и повећање броја планинара, са јасним и снажним порукама које се односе на очување планина и природе Србије, као и промоција планинаских ресурса и европских пешачких путева у Србији.
Желимо да створимо нове генерације младих и еколошко освешћених планинара који ће постизати вансеријске спортске резултате, али који ће уједно бити и прави амбасадори и промотери планина и природе Србије.

У складу са препорукама ПСС овогодишњи Дан пешачења у Крагујевцу организован је тако да без масовних окупљања, грађанству пре свега укаже на значај пешачења, али и на постојање уређених планинарских стаза у околини Крагујевца.

Планинари оба крагујевачка клуба ПД Жежељ и ПЕК Гора, у суботу 12.09.2020. Боравили су на својим пунктовима код Планинарског дома ”Др Соња Перишић” у Аџиним Ливадама на Гледићким планинама и у просторијама ПЕК Гора у Букоровцу на Бешњаји.
Стазама на Гледићким планинама прошетала је 41 особа, а на Бешњаји 15. Оцену да ли је дан протекао успешно или не, не можемо са сигурношћу да дамо, обзиром да смо све време кампање апеловали да не желимо масовна окупљања.
На популарним крагујевачким шеталиштима Велики парк и Шумарице у поподневним часовима примећен је велики број људи.

 

Најава нашег клуба за овогодишњу акцију налази се на линку:
Овогодишња кампања, са друге стране, је протекла веома успешно. Више него иначе, када су наше активности у питању, медија на локалу су пренели наше најаве.
Гостовали смо у две радио емисије и на локалној телевизији РТК у емисији ”Мозаик” и „Хроника“. Кајрон са најавом акције ишао је током целог дана. За директно укључење на Дан пешачења била је заинтересована и Нова С телевизија, међутим укључење је било из Београда.
Акцију су активно подржали:
  • Ботаничка башта Крагујевац,
  • Градска туристичка организација Крагујевац,
  • Тренинг центар ”Фит кидс Крагујевац”,
У наставку следе линкови из медија:
Извештај поднео,

Андреј Ивошев.

Share.

Leave A Reply