Гребеном Демероња - ПЕК Гора

Гребеном Демероња

0

Недеља, 8. новембра 2020.

Окупљање учесника акције је код Крста у центру Крагујевца у 5:45, полазак ка одредишту тачно у 6:00. На одредиште стижемо око  7:45. Припремамо и проверавамо сву потребну опрему и на стазу крећемо у 8:00. Одатле се пењемо уз Гребен Демероња, све време пратећи његов вршни део.
Стаза је у почетку нешто захтевнија јер прелази преко стена и прилично је стрма, али уз опрез и пажљиво кретање неће бити проблем да се савлада. Ближећи се вршном делу гребена стаза постаје све лакша и на самом гребену она је сасвим једноставна за пролазак. Све време са гребена се пружају лепи видици на оближње планине и врхове – Столове, Чемерно и Троглав.
У продужетку гребена идемо до врха Белоглава, одакле је леп видиковац ка Маглић граду. Враћамо се преко Јасика и силазимо обележеном стазом до ресторана „Јеринин град“, где ће нас чекати превоз.

 

Планирана стаза је дужине око 9 км са укупним успоном и силаском од 820 м, са деоницама које воде уз стене и уским стазама. За пролазак овом стазом требаће нам око 6 сати пешачења.

Повратак за Крагујевац би био око 18 часова.

Обавезна опрема: дубоке планинарске ципеле, одећа примерена годишњем добу и временским условима, штапови за ходање, заштита од кише,  батеријска лампа са резервним батеријама, комплет прве помоћи, прусик, неопходни лични лекови.

Храна и вода: из ранца. Најмање 2 л воде.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2020. годину.

Акција је захтевна. Намењена је искусним и физички спремним планинарима. Изводи се делом необележеним и неуређеним стазама и крећемо се планираном трасом на основу мапе, компаса и ГПС-а. Сви учесници морају бити спремни на импровизације које су неминовне када се пролази захтеван терен. Организатор не сноси одговорност за евентуалне проблеме при орјентисању који могу настати због непроходности терена, физичких препрека на терену, зарасле стазе и других непредвиђених околности. Ове ситуације захтевају прилагођавање и у овим случајевима организатор задржава право измене трасе сходно околностима.
Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију.

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

 

 

Пријаве за акцију, најкасније до среде, 4. новембра 2020., на састанку клуба.

Цена превоза би била око 700 динара за попуњен комби од 20 места, што ће бити и ограничење на број учесника. Начин превоза и коначна цена биће утврђени по пријави учесника.

Организатор ове акције и водич на стази је Дејан Милошевић, планинарски водич III категорије, мб 486, телефон: 064/2415412.

Напомена :
Наведене активности спроводе се у потпуности у складу са против епидемијским мерама прописаним од стране Министарства омладине и спорта.
Организација превоза је у оквирима препорука Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“.
Share.

Leave A Reply