ПУТЕМ СРПСКЕ ВОЈСКЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ – КОТЛЕНИК - ПЕК Гора

ПУТЕМ СРПСКЕ ВОЈСКЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ – КОТЛЕНИК

0

01.11.2020. године (недеља)

Планина Котленик лежи између долине Западне Мораве и Груже. Са падинама планине Јешевац повезана је преко ниског седла код Бумбаревог брда.

На темену Котленика, издуженог углавном од југа ка северу ређају се врхови: Чемерница (487), Борча (508), Краљица (578), Шиљата коса (590), Клупе (549), В. Ливаде (645), Градинчица (700), Орлови (667), Велики врх (748), Недовка (713), В. Брдо (634), Чукар (526) и други.

Са западне стране, увучене уз долине речица и потока левих притока Западне Мораве посађене су сеоске куће села Тавник, Лађевци, Цветке, Милочај. На источној страни у Гружанској удолини, а делом и уз долине притока Груже, налазе се куће села Пајсијевић, Лесковац, Губеревац, Витковац, Печеног, Милавчић и Витановац.

На југу су села Шумарице, Сирча, Опланићи, Поповићи и Трговиште. На северу Гунцати и Жуње. Планина је дуга око 21 км. На северу је широка око 10 км, док се на југу клинасто сужава, па између Шумарица и Витановца достиже ширину од око 3 км.

Планинарско друштво „Каменац“ Гружа, дана 01.11.2020. године у част српских ратника у Великом рату, на планини Котленик организује акцију под називом „Путем српске војске у Великом рату“. Планинарско – еколошки клуб „Гора“ је уврстио ову акцију у свој план. 

Ове године стартна позиција акције је у селу Пајсијевић, на североисточној страни Котленика. Са тог места се креће стазама, којима се усиљеним маршем, уз борбе у повлачењу кретао један део Дринске дивизије, са задатком да поседне простор око моста на западној Морави у реону села Милочај како би главнини српске војске био обезбеђен несметан прелазак Мораве и даље кретање ка Краљеву и долини Ибра. Стаза из Пајсијевића води гребеном планине преко Лесковачког великог врха (601 мнв), места званих  Велика ливада (645 мнв) и Крушка, врхова Орлови (667 мнв), Недовка (713 мнв) и Клик, са спустом у Милочај. 

Дужина стазе је око 19 км, са успоном од око 750 и спустом од око 720 метара.  

Пре старта планирано је да представници планинарских друштава која учествују у акцији положе венце на заједничкој гробници у Гружи, у спомен српским војницима, погинулим у Великом рату крајем 1915 године. Иза тога организованим превозом се наставља до села Пајсијевић, одакле се креће на стазу.

План акције:

  • 07.30 Окупљање учесника код Крста у центру Крагујевца,
  • 08.30 Полагање венаца на гробници у Гружи
  • 09.00 Полазак на стазу,
  • 17.00 Долазак у Милочај,
  • 18.30 Повратак у Крагујевац.

Непоходна опрема:

У зависности од временских прилика планинарске ципеле, камашне, капа, и рукавице. Заштита од кише, снега и ветра, планинарски штапови, резервна сува гардероба.

Храна и вода: из ранца, за  боравак у планини.

Пријаве за акцију: 

Пријаве се примају на састанку клуба, најкасније до среде, 28. октобра 2020 године, или СМС/Вибер поруком на моб. тел. 064/684-68-79 (Жарко Продановић) . Рок за отказивање учешћа је 28.октобар 2020 године. Ко откаже учешће после наведеног рока, дужан је да сам пронађе замену за учешће. У супротном плаћа цену превоза на акцију.

Трошкови акције:
Цена превоза зависи од понуде превозника и броја заинтересованих планинара
и накнадно ће бити утврђена.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску картицу ПСС-а са плаћеном чланарином за 2020. годину. Сви учесници у акцији учествују на споствену одговорност. Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену. Водич има право да одбије пријву за акцију оном планинару за ког процени да тај планинар није физички спреман, није прописно опремљен, или својим поступцима може да омета успешно извођење акције.

Сви учесници акције су дужни да поштују и да се понашају према одребама које прописују  „Правилник о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС и “Правила понашања планинара”. Такође, сваки учесник је дужан да поштује усмена упутства организатора и водича на акцији.
У акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су извршила лекарски преглед, потписала приступницу, попунила евиденциони лист и потписала изјаву о одустајању од покретања поступка о утврђивању одговорности, у којој стоји и напомена да у акцији учествују на сопстевну одговорност). Образац изјаве учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист попуњавају код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК „Гора“, средом од 20:00 у Хали Језеро.

  • Водите рачуна о сопственој и безбедности других,
  • Молимо вас да водите рачуна о свом здравственом стању и реалним опасностима на стази
  • Физички неприпремљени не полазите на акцију.

Напомена :
Акција се у потпуности реализује у складу са препорукама Кризног штаба за борбу против вуруса  „Ковид – 19“, и мерама и одлукама Министарства омладине и спорта, које се односе на пандемију вируса.

Организатор акције и водич на стази: Жарко Продановић (064/6846879)

Share.

Leave A Reply