Правила Ђурђевданског похода - ПЕК Гора

Правила Ђурђевданског похода

“Ђурђевдански поход на Бешњају“ је планинарска рекреативна манифестација.

У походу могу учествовати љубитељи спорта и рекреације у природном амбијенту (рекреативци). Поход је као догађај конципиран тако да на својим стазама прикаже сву лепоту овог дела Шумадије, да промовише природно, културно и историјско наслеђе овог краја.

Поход је отворен за све учеснике који себе сматрају здравствено и психофизички спремним за учешће, а који претходно потпишу Пријаву за учешће на походу и Изјаву пријављеног учесника, у складу са овим Правилима. Сваки учесник који се пријави да учествује у походу, мора да зна да учествује у спортском догађају који се одржава у планинско – шумском окружењу, понекад и у веома екстремним околностима. Учесници у походу морају бити потпуно свесни да улога организатора није да помаже сваком учеснику у савладавању његових проблема и да за једну такву активност у планини, безбедност учесника зависи од његове способности да се прилагоди проблемима на које наилази и да предвиди тешкоће на које може наићи.

Учесници на стазама похода морају бити потпуно свесни специфичности догађаја на коме учествују, почев од дужине стазе, успона, силазака, временских прилика. Нарочито треба да знају како да се суоче, без спољне помоћи, са тешкоћама које их очекују, почев од физичких или менталних проблема насталих од умора, болова у мишићима, зглобовима и другим тегобама или насталим дејством климатских услова, изненадним проемнама временских прилика, јаке кише, ветра, хладноће, измаглица…

Од свих учесника се очекује да буду потпуно припремљени за превазилажење свих тешкоћа са којима се суочавају.

Правила Ђурђевданског похода на Бешњају се доносе ради обезбеђивања трајања и развоја манифестације, али и ради предупређења ризика настанка штете за све учеснике похода, организатора манифестације и друга лица.

Поход се одржава на планини Бешњаји. Све стазе су највећим делом трасиране по планинско-шумским путевима и стазама на простору планине Бешњаја (Крагујевац – Република Србија).

Ђурђевдански поход на Бешњају се одржава без обзира на метеоролошке прилике, у складу са овим Правилима, у терминима које организатор одређује и објављује сваке године пред почетак похода.

Препорука за учешће

За учешће у походу, учесници требају имати искуства у кретању у планинском окружењу, у зависности од стазе коју изаберу, морају поседовати солидну физичку кондицију, те прикладну обућу и одећу за кретање по шумским земљаним путевима или планинарским стазама, као и додатну опрему на стазама на којима је организатор исту прописао као обавезну.

Стазе похода су обележене (маркиране) ознаком коју чини бели круг оивичен црвеном кружницом или црвено белим пругама, на местима неподесним за постављање круга. Већина маркација налази се на дрвећу. Учесници похода обавезни су да се крећу искључиво овако обележеном стазом. Ако случајно не видите маркацију испред себе, вратите се назад до места где сте је последњи пут видели и наставите даље кретање маркираном стазом. На местима раздвајања стаза постављени су путокази.

Како се пријавити

Учесници се пријављују за учешће на месту Старта похода на дан одржавања. Сваки учесник похода на стартном месту мора да преда читко попуњену Пријаву – Изјаву.

Потписивањем Пријаве – Изјаве, сваки учесник безусловно прихвата Правила похода.

Сви учесници у походу у обавези су да попуне пријаву – изјаву и то:

Чланови планинарских друштава (ПСС или иностраних друштава)

За учеснике похода, чланове планинарских друштава (ПСС или иностраних друштава) који на поход долазе организовано, водич/вођа клуба/друштва попуњава Образац број 1 – Списак чланова, ПСО/клуба учесника акције Комисије за планинарење Планинарског свеза Србије, оверен и потписан од овлашћеног лица клуба/друштва.

Образац број 1 (ПСС)


Индивидуална пријава

Индивидуалну пријаву и изјаву подноси и потписује појединац који се пријављује за Ђурђевдански поход (Образац број 2).

Образац бр. 2

ИЛИ појединац може попунити и on-line индивидуалну пријаву. Попуњавањем on-line индивидуалне пријаве изјављујете да сте упознати и сагласни са садржајем Правила Ђурђевданског похода на Бешњају:

On-line индивидална пријава


Групна пријава

Групном пријавом (Образац број 3) своје учешће на походу могу пријавити ученици из основних и средњих школа који долазе на поход у организацији школе и друга лица, која на поход долазе у организацији неке друге институције. Ови учесници похода морају бити у пратњи Водича-вође групе.

Образац бр. 3


Пријава за малолетне особе

Малолетне особе које НЕ ДОЛАЗЕ НА ПОХОД СА ОРГАНИЗОВАНОМ ГРУПОМ, могу у походу учествовати у пратњи лица овлашћеног за њихово чување и старање о њима, родитеља, пунолетног брата, сестре и друге овлашћене пунолетне особе, с тим што се за ове малолетне особе попуњава посебна ПРИЈАВА-ИЗЈАВА (Образац број 4).

Образац бр. 4


Сигурност

Сви учесници треба да имају на уму да ни један пропис не може предвидети све ситуације које се у походу могу догодити, те за то увек треба да поступају тако да не угрозе ни сопствену ни општу безбедност.

Особама са здравственим проблемима и старијим особама пре доласка на поход препоручујемо обавезну консултацију са лекаром.

Особе млађе од 18 година, на стазама похода морају бити у пратњи старије пунолетне особе, родитеља, старијег брата, сестре, професора, планинарског водича…

Сваки учесник у походу учествује на сопствену одговорност.

Учешће на планинарском походу је активност повећаног ризика, па је сваки учесник похода одговоран за своју личну егзистенцију и безбедност, а очекује се да допринесе и безбедности других учесника похода.

Организатор неће сносити никакву одговорност у случају било какве штете или угрожавања физичког интегритета (повреде, смрти…) који су последица учешћа у походу.

Сваки учесник похода лично је одговоран за своје понашање и евентуално угрожавање или нанету штету другим лицима за време похода.

Учесници похода не смеју бити под дејством алкохола, дрога, других опојних средстава или недозвољених стимулатива.

Због безбедности учесника похода строго се забрањује полазак са стартне позиције пре 9 сати.

ЗА СВЕ ОСОБЕ КОЈЕ У ПОХОДУ УЧЕСТВУЈУ НЕПРИЈАВЉЕНЕ И БЕЗ ПОТПИСАНЕ ИЗЈАВЕ ИЛИ НА СТАЗУ КРЕНУ ПРЕ ОТВАРАЊА СТАЗЕ, ОРГАНИЗАТОР, У СКЛАДУ СА ОВИМ ПРАВИЛИМА, НЕ СНОСИ НИКАКВУ ОДГОВОРНОСТ.

Учесници у походу су дужни да при ходању по путевима и на прелазима преко путева, поштују саобраћајне прописе и да буду врло пажљиви.

Учесници у походу су дужни да држе потребно међусобно растојање, да се не гурају, не стварају прилике које су или прете да постану таласање масе, општи неред или било какве ситуације које се могу подвести под изванредне околности приликом окупљања већег броја људи.

Сваки учесник похода мора се кретати искључиво, у прописаном времену, маркираном стазом.На маркираној стази мора остати чак и у случају повреде и одмора.Сваки онај који својом вољом напусти маркирану стазу или њоме иде ван прописаног времена, више није у надлежности организације похода и организатор за њега не сноси никакву одговорност.

У случају несреће:

• Одмах обавестите одговорно лице из организације похода (телефони одговорних лица ће сваке године бити наведени у најави – позивном писму похода);
• Поставите обезбеђење код повређеног;
• Пружите прву помоћ, а уколико у то нисте сигурни, не дирајте повређеног до доласка спасиоца како се у случају нестручно пружене прве помоћи повреда не би погоршала;
• Дајте тачна обавештења о делу стазе где се налази повређени.

У случају да се неко изгубио:

• Одмах обавестите одговорно лице из организције похода (телефони одговорних лица ће сваке године бити наведени у најави – позивном писму похода);
• Пружите сва обавештења и податке о изгубљеном;
• Обавестите где је последњи пут изгубљени виђен и у које време;
• Пружите и друге важне податке.

Затварање похода обављају одговорна лица, „чистачи“ који иду последњи на стазама похода. Учесници похода морају безпоговорно поштовати упутства и наређења ових одговорних лица.Ко одбије наређења ових лица, не сматра се више учесником похода и организатор за њега не сноси никакву одговорност.

Обавезна опрема (одећа – обућа – ранац – остало)

У походу се учествује у опреми подесној за дуготрајан напор у шумско планинском амбијенту, по сваком времену.

Одећа треба да је лака, комотна, спортска, прилагођена свим временским приликама.

Обућа треба да је удобна, комотна и разгажена, са нарезаним ђоном, а на ногама нека су неке дебље чарапе, препоручујемо вунене или наменске (спортске, планинарске) за ове прилике.

Обавезно је на поход понети ранац, а у ранцу нека се нађе: вода, сок, чаj, сендвич, воће, сува пресвлака и обавезно нека непромочива јакна са капуљачом, или пелерина-кабаница за заштиту од могуће кише.

Употреба штапова се препоручује. Уколико се учесник одлучи да их користи, о истима мора водити рачуна од почетка до краја трке. Организатор током похода не преузима обавезу чувања опреме коју учесници похода забораве или је процене сувишном.

Ово је витални минимум опреме коју сваки учесник треба да прилагоди сопственим потребама, а оне зависе од стазе која је одабрана.

Препорука је да учесници похода који иду на дужу стазу имају: флашу са водом минималне запремине 1 л, батеријску лампу (препоручујемо чеону) са резервним батеријама, дуге панталоне или хеланке које у потпуности покривају ноге, пиштаљку, мобилни телефон (са пуном батеријом), завој, еластични завој, ханзапласт, крему за оједе …

Непоштовање правила:

Непоштовање правила, препорука и забрана на стази похода може вам наметнути врло озбиљну одговорност;
Сва ова обавештења и упутства представљају правила о безбедности учесника похода. Придржавајући се њих, учесници ће у походу наћи велико задовољство;
Онај ко крши правила биће искључен из похода;

Свако понашање мимо њих и њихово непоштовање, ослобађа организатора било какве одговорности;

Лица која не поштују правила похода, посебно она која се односе на одговорност и безбедност учесника похода, неће се сматрати савесним, добронамерним и прихватљивим учесницима похода.

Заштита животне средине, еколошка одговорност

Планинари, чувајмо природу, отпатке не бацајте поред стазе, јер тиме загађујете окружење у коме се налазите.Отпатке носите у кеси или ранцу до посебно означених места на контролним тачкама или циљу.Сваки учесник је дужан да чува шуму од пожара, па се строго забрањује паљење ватре у шуми. Забрањује се уништавање дрвећа, клупа, столова, брање ретких и заштићених врста биља, гљива, прекомерно брање цвећа …

Забрањено је померање и уништавање ознака и обавештења на стазама.

Права коришћења мултимедијалног садржаја

Организацојом похода руководи Организациони одбор Планинарско – еколошког клуба „Гора“ Крагујевац.

Приликом пријаве за учешће у походу, учесници похода сва права у вези са кориштењем дигиталног записа који приказује учесника (фотографије, видео материјал и остало), преноси на организатора похода.

Организатор задржава ауторска права на цео пројекат и реализацију похода, који се не може користити у јавности без сагласности организатора, као и на фотографије, видео записе и друге снимке са похода.Учесници похода немају право да траже од организатора надокнаду, за било који објављени материјал са похода.

Одрицање од одговорности

Пријавом учесник ослобађа организатора било какве одговорности, грађанске или казнене, за штету особама и/или њиховој имовини узроковану деловањем учесника.

Ова правила се јавно публикују на сајту www.pekgora.org и истичу се пре почетка похода на стартном месту похода, како би се учесници са њима упознали и на походу их примењивали.

У односу на питања која нису регулисана овим правилима, примењиваће се важећи законски и подзаконски прописи из области спорта и друштвених организација.

Управни одбор ПЕК „Гора“

Крагујевац, април 2019.год.